Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Κάθε ανθρώπινο αυτί είναι στο σχήμα του απολύτως μοναδικό, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα. επίσης, τα δυο αυτιά δεν είναι ποτέ απολύτως όμοια μεταξύ τους.
    Κάποια παιδάκια γεννιούνται με πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα), γεγονός το οποίο αποτελεί ένα συχνό και «αθώο» Ανατομικό πρόβλημα, που, όμως, τα κάνει να νιώθουν μειονεκτικά, να υποφέρουν και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν την αισθητική αυτή ατέλειά τους. Τις περισσότερες φορές, όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν, «κουβαλάνε» αυτά τα προβλήματα της αυτοεικόνας τους στην ενήλικη ζωή τους.
    Πολλοί ενήλικοι είναι εξαιρετικά «ευαίσθητοι» με το θέμα των πεταχτών αυτιών τους και αναφέρουν ότι έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική τους υγεία, ενώ συχνά βιώνουν ακόμα και αίσθημα κατωτερότητας.

    Τι είναι η Ωτοπλαστική;

    Η Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που μπορεί να διορθώσει σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα στα πτερύγια των αυτιών και να αποκαταστήσει την εικόνα τους. Γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ή ουλές και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε κάθε ηλικία. Εκτός από τα πεταχτά αυτιά, με ειδικές τεχνικές Ωτοπλαστικής μπορούν να αποκατασταθούν προβλήματα στο μέγεθος των πτερυγίων (πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά αυτιά), ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις,ο εξειδικευμένος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να ανακατασκευάσει ένα πτερύγιο που καταστράφηκε από τραυματισμό ή που ήταν εκ γενετής παραμορφωμένο.

    Πρόκειται για μια αισθητική επέμβαση που διορθώνει τα αφεστώτα ώτα, δηλ. τα πεταχτά αυτιά που προέχουν, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση από το κρανίο. Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο συχνή -εκ γενετής- δυσμορφία στη περιοχή του προσώπου. Προκαλείται από τρείς διαφορετικές ανατομικές δυσμορφίες (έλλειψη της πτυχής της ανθέλικας, υψηλό τοίχωμα κόγχης, μεγάλο λοβίο) ή και συνδυασμό αυτών.

    Για την διόρθωση των εκ γενετής δυσμορφιών υπάρχουν τεχνικές που διαπλάθουν τους ωτικούς χόνδρους είτε συντηρητικά (με τεχνικές συρραφής) είτε πιο επιθετικά (αφαιρώντας τμήματα χόνδρου).

    Σε αντίθεση με τη μύτη, το χόνδρινο τμήμα των αυτιών έχει σχεδόν πλήρως αναπτυχθεί στην ηλικία των 5-6 ετών. Επομένως διορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει από αυτή την ηλικία και μετά, με απόλυτη επιτυχία.

    Σε πολλές ψυχολογικές μελέτες φαίνεται πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και η κρίση της πρώτης εντύπωσης. Η αίσθηση ανασφάλειας πολύ συχνά συνδέεται με πεταχτά αυτιά. Τα παιδιά επίσης αποδεδειγμένα δέχονται περισσότερα “πειράγματα” όταν έχουν πεταχτά αυτιά. Με τη βελτίωση της εικόνας, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση η προσωπική ευτυχία. Στόχος της επέμβασης είναι να δημιουργήσει φυσιολογικά σε εικόνα, όμορφα αυτιά, που παραμένουν μόνιμα σε σχήμα και θέση και δεν αναγνωρίζεται ότι είναι χειρουργημένα.

    Στους ενηλίκους δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την Ωτοπλαστική, αρκεί κανείς να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να μην πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή αγγειακές διαταραχές. Τα μακριά μαλλιά συχνά καταφέρνουν να καλύψουν το πρόβλημα, αλλά περιορίζουν πολύ το styling και τις επιλογές στην εμφάνιση των μαλλιών -κυρίως στις γυναίκες- κάτι που «καταπιέζει» το άτομο με πεταχτά αυτιά και δικαιολογημένα τον κάνει να αναζητήσει μια μόνιμη λύση.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

    Μη θεωρείτε πως είστε πολύ μεγάλος για Ωτοπλαστική, αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται για επέμβαση που γίνεται μόνο αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Μια ασυμμετρία λίγων χιλιοστών αρκεί για να φαίνεται πως το ένα αυτί «πετάει» έντονα. Ανεξάρτητα, όμως, με το πόσο «πετάνε» τα αυτιά σας, αν ενοχλεί εσάς η εικόνα αυτή, είναι καιρός να το συζητήσετε με έναν Ωτορινολαρυγγολόγο εξειδικευμένο στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.

    Αν έχετε πεταχτά αυτιά τα οποία δεν μπορείτε ή βαρεθήκατε να τα καλύπτετε με μακριά μαλλιά, η λύση είναι η επέμβαση αισθητικής Ωτοπλαστικής, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία σας.
    Aν η δυσμορφία των αυτιών σας είναι τέτοιου βαθμού που δρα αρνητικά στην εμφάνιση ή στην ψυχική σας γαλήνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διορθωθεί.
    Μη χάνετε χρόνο, διότι αυτή η επέμβαση Ωτοπλαστικής μπορεί να έχει εντυπωσιακά θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας και να σας επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην εμφάνισή σας!

    Τι λύση προτείνουμε

    Αν πράγματι τα αυτιά σας επιδέχονται Ωτοπλαστική, η επέμβαση γίνεται σε κλινική ημέρας (χωρίς νοσηλεία) και με τοπική αναισθησία. Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού και η τομή δεν φαίνεται. επιπλέον, ο πόνος, το μελάνιασμα και το πρήξιμο είναι ελάχιστα, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αιμορραγίας μετά την επέμβαση.

    Η διόρθωση γίνεται με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού. Η τομή γίνεται με CO2 Laser και ακολουθεί μια παραλλαγή της τεχνικής Mustarde. Μικρά ράμματα θα σχηματίσουν την πτύχωση που λείπει και το αυτί έτσι θα σταθεί πιο πίσω και θα είναι λίγο μικρότερο.

    Η επέμβαση είναι ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία σε ενήλικες. Δεν απαιτείται νοσηλεία. Μετεγχειρητικά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά για μία εβδομάδα.