Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους ήδη από τη βρεφική ηλικία, πιθανότατα από περιέργεια ή από βαρεμάρα, για να…περάσει η ώρα. Kάποιοι Παιδοψυχολόγοι, μάλιστα, θεωρούν το σκάλισμα της μύτης ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του στρες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το δάγκωμα των νυχιών.
    Το παιδί που βάζει το δαχτυλάκι του στη μυτούλα του δεν γνωρίζει ακόμη πως η χειρονομία αυτή σχολιάζεται πολύ αρνητικά και είναι δύσκολο για τον γονέα να το κάνει να σταματήσει τη συνήθεια.
    Όμως, κάποιες φορές το παιδί σας έχει λόγο που σκαλίζει τη μυτούλα του! είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει για να την καθαρίσει, αφού δεν ξέρει ακόμα να τη φυσάει, ενώ αν τη νιώθει μπουκωμένη, βάζει το δαχτυλάκι στο ρουθούνι και προσπαθεί απεγνωσμένα να την «ανοίξει» για να περάσει αέρας!
    Στα παιδάκια η μύτη είναι συνήθως βουλωμένη λόγω κρυολογήματος (συνάχι), αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά πάσχουν από Αλλεργική Ρινίτιδα που δεν έχει διαγνωστεί. Μερικά μικρά παιδιά, από την ενόχληση που νιώθουν εξαιτίας του μπουκώματος, καμιά φορά βάζουν κάποιο ξένο σώμα στη μύτη προκειμένου να…διευκολύνουν την αναπνοή τους. Όμως, αυτό επιδεινώνει την κατάσταση και πλέον το παιδί αρχίζει να σκαλίζει εντονότερα τη μύτη του για να αφαιρέσει το ξένο σώμα.
    Αυτό που τρομάζει πιο συχνά τους γονείς, όμως, είναι όταν το παιδάκι τραυματίσει με το νυχάκι του τη μύτη και αρχίσει να τρέχει αίμα. Τότε είναι που τρέχουν πανικοβλημένοι στον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το παιδί αρχικά με το να σταματήσει τη αιμορραγία, στη συνέχεια να ελέγξει για κάποιο ξένο σώμα και με την ευκαιρία να «εκπαιδεύσει» τους γονείς πώς να κάνουν το παιδί τους να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

    Πράγματι, πολλές φορές, το παιδί που δεν έχει τι να…κάνει τα χέρια του, θα σκαλίσει τη μυτούλα του μέχρι να το σταματήσει ο γονιός. Όμως, πολλές φορές υπάρχει λόγος που το παιδί πειράζει τη μύτη του και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο γονιός να είναι σε επιφυλακή. Πηγαίνετε στον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

    Τι να κάνετε

    Ρωτήστε το παιδί σας αν είναι η μυτούλα του βουλωμένη ή αν κάτι το γαργαλάει εκεί. Πλησιάστε κοντά στο παιδί και μυρίστε τον αέρα που βγαίνει από τη μύτη του. Αν μυρίζει άσχημα, σχεδόν πάντοτε υπάρχει κάποιο ξένο σώμα που έχει σφηνώσει εκεί και έχει προκαλέσει μόλυνση.
    Αν το παιδί επιμένει στο σκάλισμα της μύτης, πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για να εξετάσει τη μυτούλα του, διότι μπορεί να υπάρχει παθολογική αιτία, όπως Αλλεργική Ρινίτιδα, ιγμορίτιδα ή υπερτροφικά κρεατάκια. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, η στοργική καθοδήγηση θα βοηθήσει το παιδί ώστε να κόψει αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον μπροστά σε κόσμο.
    Αν το παιδί συνεχίσει και πάλι να σκαλίζει τη μύτη του, μπορεί να θέλει περισσότερη προσοχή από εσάς, συναισθηματική υποστήριξη και τόνωση της αυτοπεποίθησης. Δώστε στο παιδί να απασχολήσει τα χέρια του (ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ένα χνουδωτό ζωάκι για να το χαϊδεύει, μια μαριονέτα που φοριέται στα δάχτυλα, κτλ.) Επίσης, εκπαιδεύστε το πώς να φυσάει τη μύτη του για να την καθαρίζει αντί να τη σκαλίζει.
    Σε κάθε περίπτωση, όμως, φροντίστε να έχετε τα νυχάκια του παιδιού πολύ κοντά, ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει τη μύτη του.

    Τι να μην κάνετε

    Όσο κι αν η συμπεριφορά του παιδιού σας φέρνει σε δύσκολη θέση, μην το κάνετε «ζήτημα». Προσβάλλοντας ή τιμωρώντας το δεν θα βοηθήσετε, γιατί απλούστατα δεν συνειδητοποιεί αυτό που κάνει.
    Μην απογοητεύεστε. Όσο το παιδί σας θα μεγαλώνει και θα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του για πιο σύνθετες εργασίες, (κατασκευή Lego, ζωγραφική, χρήση πλαστελίνης, κτλ.), τόσο θα ξεχνάει να βάζει τα δάχτυλά του στη μύτη.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Αρχικά ελέγχουμε αν υπάρχει ξένο σώμα στη μύτη και οποιαδήποτε άλλη απόφραξης της αναπνοής. Αν από το ιστορικό προκύψει πιθανότητα αλλεργίας, ελέγχουμε το παιδί για Αλλεργική Ρινίτιδα. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε να εκπαιδεύσουμε και τους γονείς πώς να αποτρέψουν τη συνήθεια αυτή.