Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Πότε δημιουργείται πρόβλημα με τα κρεατάκια;

    Στην παιδική ηλικία που το παιδί «πρωτογνωρίζεται» με τα μικρόβια και τους ιούς, τα Κρεατάκια μεγαλώνουν λόγω «φόρτου εργασίας», όπως ακριβώς μεγαλώνει ένας μυς που γυμνάζεται (αντιδραστική υπερτροφία). Στην εφηβεία, όμως, θα πρέπει να έχουν πλέον ασήμαντο μέγεθος. Το ίδιο ισχύει και για τους ενηλίκους.

    Σε κάποιους ενηλίκους, όμως, τα κρεατάκια παραμένουν υπερτροφικά και προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή, στην όσφρηση, ακόμα και στην ακοή.

    Τα υπερτροφικά κρεατάκια φράζουν τελείως τη μύτη και ο ασθενής αναπνεύει από το στόμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να ροχαλίζει και να κάνει άπνοιες, να μην ξεκουράζεται, να έχει υπνηλία μέσα στη μέρα και να αυξάνονται έως και 400% οι πιθανότητες για υπέρταση ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και για εργατικά ή τροχαία ατυχήματα.

    Επιπλέον, τα κρεατάκια φράζουν και τα στόμια στα σωληνάκια που αερίζουν το αυτί (ευσταχιανές σάλπιγγες). Κατά συνέπεια, το αυτί γεμίζει με υγρό (εκκριτική ωτίτιδα) που μπορεί μάλιστα να μολυνθεί και να προκαλέσει οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα.

    Το συχνότερο, όμως, σύμπτωμα που οδηγεί τον ασθενή στον Ωτορινολαρυγγολόγο είναι ότι δεν ακούει καλά από το ένα ή και τα δύο αυτιά και ότι νιώθει το αυτί «βουλωμένο». Ο ασθενής νομίζει πως έχει κερί στο αυτί του, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως έχει κάτι τελείως διαφορετικό!

    Αν σταδιακά μειωθεί η ακοή σας στο ένα ή και στα δύο αυτιά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο κρυολόγημα ή αν μειώθηκε η ακοή σας ενώ δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με υπερβολικό κερί στα αυτιά, πρέπει να ανησυχήσετε. Αν η αιτία είναι η εκκριτική ωτίτιδα, πιθανόν να έχετε υπερτροφικά κρεατάκια. Αν ο Ωτορινολαρυγγολόγος βρει μια μάζα μέσα στη μύτη, σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείσει ότι έχει προκληθεί από κάποιον κακοήθη όγκο του ρινοφάρυγγα.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τα κρεατάκια;

    Μην υποτιμήσετε τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τα κρεατάκια. Πιθανόν να σας ταλαιπωρήσουν για καιρό, παρόλο που η αιτία τους είναι καλοήθης. Αν, μάλιστα, υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο (εκκριτική ωτίτιτδα) και παραμείνει για πολύ καιρό, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα (κολλάει το τύμπανο).

    Αν ξαφνικά βουλώσει το ένα ή και τα δύο αυτιά σας, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Αν η αιτία βρίσκεται στη μύτη, με ενδοσκόπηση και με αξονική τομογραφία θα μπορέσει να βρει την αιτία. Αν σας πει πως υπάρχει κάποια μάζα που φράζει τον ρινοφάρυγγα, θα πρέπει να γίνει βιοψία το συντομότερο. Ευτυχώς, σπανίως είναι κάτι κακό.

    Τι λύση προτείνουμε για τα κρεατάκια;

    Σε κάθε περίπτωση γίνεται ενδοσκόπηση για να αποκλείσουμε την ύπαρξη μάζας στον ρινοφάρυγγα. Αρχικά, η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με αποσυμφόρηση της μύτης με αποσυμφορητικάs prays και με ειδικές ασκήσεις (π.χ. φούσκωμα μπαλονιού) ώστε να ανοίξει η σάλπιγγα. Αν σε 2-3 μήνες το υγρό δεν υποχωρήσει ή αν έχει γίνει παχύρευστο (glue ear), η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με Mυριγγοτομή (μικροσκοπική τομή στο τύμπανο) από όπου και αφαιρούμε το υγρό με αναρρόφηση.

    Συγχρόνως, αν ο ασθενής πάσχει και από υπερτροφικά κρεατάκια, υποβάλλεται σε Αδενοτομή.