Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τι ονομάζουμε Χρόνια Αμυγδαλίτιδα;

    Σε κάθε επεισόδιο οξείας αμυγδαλίτιδας οι αμυγδαλές πρήζονται, «κοκκινίζουν» και μαζεύουν πύον. Αν η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, παραμένουν μικρόβια μέσα στις αμυγδαλές που με κάθε ευκαιρία μείωσης της άμυνας του οργανισμού τις ξαναμολύνουν, προκαλώντας και πάλι οξεία αμυγδαλίτιδα, οδηγώντας έτσι σε έναν συνεχή φαύλο κύκλο που ταλαιπωρεί πάρα πολύ των ασθενή.

    Έπειτα από μερικά τέτοια επεισόδια, οι αμυγδαλές αντί να αποτελούν όργανα προστασίας από λοιμώξεις, έχουν μετατραπεί σε αιτία των λοιμώξεων, όπως ένα βρώμικο σφουγγάρι που πλέον όχι μόνο δεν καθαρίζει, αλλά βρωμίζει κιόλας όπου ακουμπήσει.

    Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Χρόνια Αμυγδαλίτιδα. Εκτός από πόνο και πυρετό, σε κάθε επεισόδιο οξείας αμυγδαλίτιδας, προκαλείται και ένα αίσθημα κόμπου στον λαιμό, οι λεμφαδένες διογκώνονται και υπάρχει δύσοσμη αναπνοή, ενώ μπορεί να προκληθούν βλάβες στα νεφρά, στις αρθρώσεις και στην καρδιά. Επειδή, μάλιστα, η χρόνια αμυγδαλίτιδα προκαλεί διόγκωση των αμυγδαλών (υπερτροφία), σχετίζεται με ροχαλητό και με άπνοιες στον ύπνο.

    Στη χρόνια αμυγδαλίτιδα, η λειτουργία των αμυγδαλών έχει καταστραφεί οριστικά και πλέον αποτελούν μόνο εστία μικροβίων για το σώμα και πιθανή πηγή πρόκλησης αυτοάνοσων νοσημάτων.

    Ούτε η εμφάνιση ούτε το μέγεθος των αμυγδαλών αποτελούν κριτήρια για την αφαίρεσή τους. Πολλές φορές, οι αμυγδαλές που αφαιρούνται έχουν σχεδόν φυσιολογικό μέγεθος και μόνο το ιστορικό προδίδει την βαριά παθολογία τους.

    Όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι επιστημονικοί λόγοι (επίσημες Ιατρικές Ενδείξεις) για την αφαίρεση των αμυγδαλών, ανεξαρτήτως πιστεύω, απόψεων και…επιθυμιών των μη ειδικών, μόνον ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι αρμόδιος να σας εξηγήσει αν και γιατί πρέπει να αφαιρεθούν.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τη Χρόνια Αμυγδαλίτιδα;

    Μην παίρνετε από μόνος σας αντιβιοτικά και «σιρόπια» όταν παθαίνετε αμυγδαλίτιδα. Επίσης, μην υποβιβάζετε τα προβλήματα των αμυγδαλών. Η χρόνια αμυγδαλίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του σώματος με αυτοάνοσο μηχανισμό.

    Δεν πρέπει, όμως, να κάνετε τις αμυγδαλές και «εξιλαστήρια θύματα» για προβλήματα υγείας που στην πραγματικότητα ελάχιστα σχετίζονται με αυτές. Μιλήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Αυτός είναι ο μόνος που ξέρει να σας πει τι συμβαίνει και τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει προκειμένου να γίνεται καλά.

    Αν είστε ενήλικος και έχετε συχνά προβλήματα με τον λαιμό σας ή αν μυρίζει άσχημα η αναπνοή σας, αν έχετε αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό ή ροχαλίζετε, επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Πιθανόν να έχετε χρόνια αμυγδαλίτιδα και πιθανόν να σας προκαλεί και άλλα προβλήματα υγείας που δεν φανταζόσασταν καν την αιτία τους.

    Τι λύση προτείνουμε για τη Χρόνια Αμυγδαλίτιδα;

    Αφού εξετάσουμε λεπτομερώς τον ασθενή, ανάλογα και με τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων αμυγδαλίτιδας, εξηγούμε τις θεραπευτικές επιλογές. Σε επεμβαση Αμυγδαλεκτομής προχωράμε μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες Ιατρικές Ενδείξεις σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας.

     

    Ενδείξεις αμυγδαλεκτομής (σε ενήλικες ή παιδιά) σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας (αρκεί να ισχύει μία)

    • 3 ή περισσότερα επεισόδια ανά έτος παρά την εφαρμοζόμενη φαρμακευτική αγωγή
    • υπερτροφία αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού
    • περιαμυγδαλικό απόστημα
    • υποψία νεοπλασίας
    • δύσοσμη στοματική αναπνοή οφειλόμενη σε χρόνια αμυγδαλίτιδα.

    Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.