Παθήσεις






    Πώς εμφανίζονται οι Πολύποδες Φωνητικών Χορδών;

    Οι υγιείς φωνητικές χορδές είναι σαν τις χορδές της κιθάρας: λεπτές, λείες και η δόνησή τους παράγει ήχους. Έπειτα από κάποιον «τραυματισμό» της χορδής λόγω πολύ δυνατής φωνής, ουρλιαχτού ή πολύ έντονου βήχα, από το σημείο που τραυματίστηκε μπορεί να ξεπροβάλει ένα μικρό εξόγκωμα.

    Αν συνεχίσει κανείς να κακοποιεί τη φωνή του, το μικροσκοπικό αυτό πρήξιμο/εξόγκωμα μεγαλώνει και παραμένει μόνιμα, σαν μια μικρή σφαιρική μάζα, που ξεκινάει σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας και σταδιακά μπορεί να φτάσει να γίνει σαν στραγάλι ή και φουντούκι! άυτό λέγεται Πολύποδας φωνητικών Χορδών.

    Σε άλλη περίπτωση, ο πολύποδας δεν είναι εντοπισμένος σε ένα μόνο σημείο, αλλά το «πρήξιμο» καταλαμβάνει ολόκληρο συνολικά το μήκος των χορδών, οπότε και μιλάμε για την Πολυποειδή εκφύλιση των χορδών.

    Στις δυο αυτές περιπτώσεις, οι φωνητικές χορδές δεν έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να περνάει ο αέρας ανάμεσά τους και να μην βγαίνει εύκολα η φωνή (αδύναμη φωνή), ενώ αλλάζει και η συχνότητα της φωνής, δηλαδή γίνεται πιο βραχνή και «άγρια». Τόσο οι πολύποδες όσο και η πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών μπορούν να χειροτερέψουν αν κανείς δεν σταματήσει να ταλαιπωρεί τον λάρυγγά του. Για να «γίνουν καλά» χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, δεν αρκούν τα συντηρητικά μέτρα.

    Ο πραγματικός πολύποδας δεν μπορεί ποτέ να γίνει καρκίνος. Όμως, απαιτείται λεπτομερής έλεγχος, γιατί ένας φαινομενικά αθώος πολύποδας μπορεί να κρύβει από κάτω του κάποια σοβαρότερη βλάβη. Συνεπώς, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι με την απλή εξέταση, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον πολύποδα και να τον στείλουμε για ιστολογική εξέταση, ειδικά στα άτομα που καπνίζουν.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τους πολύποδες φωνητικών χορδών;

    Αν θέλετε να μην εμφανιστεί ποτέ πολύποδας στις χορδές σας, απλώς μη φωνάζετε! Αν ήδη έχετε κάποιο πολύποδα, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού σας που περιλαμβάνουν φωνητική ανάπαυση, πιο σωστή χρήση φωνής, ενίοτε ακόμα και παραπομπή σε έναν λογοθεραπευτή για μαθήματα ορθοφωνίας, ιδίως σε επαγγελματίες φωνής, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι τραγουδιστές.

    Αν η φωνή σας είναι βραχνή για πιο πολλές από 7 ημέρες, πρέπει απαραιτήτως να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος. Η βραχνάδα αποτελεί το κύριο σύμπτωμα τόσο του πολύποδα όσο και κάποιων πιο σοβαρών παθήσεων του λάρυγγα (θηλώματα, κακοήθειες, κτλ.).

    Κάθε ασθενής με βραχνάδα θα διερευνηθεί με μεγάλη επιμέλεια από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μην υποτιμάτε την ανάγκη εξέτασης των φωνητικών χορδών. Μπορεί να είναι σωτήρια, ειδικά αν κανείς καπνίζει ή πίνει συχνά αλκοόλ (έστω και μέτρια κατανάλωση).

    Τι λύση προτείνουμε για τους πολύποδες φωνητικών χορδών;

    Η διάγνωση του πολύποδα γίνεται με το ενδοσκόπιο, oπότε και δείχνουμε τη βλάβη στον ασθενή μέσω του monitor. Μερικές φορές, η βιοψία και η αφαίρεση με Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καρκίνος, ειδικά σε άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες λόγω της εργασίας ή κάποιων συνηθειών τους, όπως το κάπνισμα.