Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τι κοινό έχουν η πτήση με αεροπλάνο, το ψαροντούφεκο και η ορειβασία; Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, η πίεση της ατμόσφαιρας αλλάζει και μπορεί να προκληθεί πόνος και βλάβη στο αυτί, αν δεν λάβει τα μέτρα του κάποιος.
    Το αυτί χωρίζεται από το τύμπανο σε έξω και μέσο αυτί. Το μέσο αυτί έχει ένα σωληνάκι που το συνδέει με τη μύτη, την ευσταχιανή σάλπιγγα. Μέσα από αυτή, μπορούμε και εξισορροπούμε την πίεση με το περιβάλλον, όταν καταπίνουμε ή χασμουριόμαστε, αφού τότε ανοίγει και κλείνει η ευσταχιανή σάλπιγγα.
    Αν δεν λειτουργεί άριστα η ευσταχιανή σάλπιγγα και δεν εξισωθεί η πίεση του αυτιού, προκαλείται πόνος και τραυματισμός στο τύμπανο από υπερβολική τάση (τέντωμα), το λεγόμενο Βαρότραυμα.
    Στην κατάδυση και στην προσγείωση το τύμπανο πιέζεται προς τα μέσα (θετική πίεση). άντίθετα, στην ανάδυση από το βυθό και στην απογείωση του αεροπλάνου, αυξάνεται η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί και το τύμπανο πιέζεται προς τα έξω (αρνητική πίεση).
    Το βαρότραυμα προκαλεί απότομο πόνο, ενώ μπορεί να μειωθεί η ακοή, να νιώθει κάποιος το αυτί του μπουκωμένο, να ακούει έναν μεταλλικό ήχο ή σφύριγμα (εμβοές), να νιώθει ίλιγγο ή και ξαφνικό πονοκέφαλο.

    Αν έχετε βουλωμένη μύτη, η «εξίσωση» είναι βέβαιο πως θα είναι αποτυχημένη και επιπλέον κινδυνεύετε να «σπρώξετε» μικρόβια από τη μύτη προς το αυτί και το κρυολόγημα να καταλήξει να γίνει Oξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα. Μην το δοκιμάσετε!

    Τι να κάνετε

    • Ταξιδεύετε με αεροπλάνο μόνο αν είστε υγιείς. άκόμα και τότε, χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικό spray πριν το ταξίδι προκειμένου να ανοίξει πλήρως η μύτη και η ευσταχιανή σάλπιγγα
    • Μασάτε τσίχλα ή φάτε μια καραμέλα, κυρίως κατά την κάθοδο του αεροπλάνου
    • Ένας ακόμα τρόπος είναι να κλείσετε τη μύτη και το στόμα και να σπρώξετε αέρα στα αυτιά. Άυτό ονομάζεται εξίσωση, αλλά θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να νιώσετε ζάλη ή να προκαλέσετε βλάβη στο τύμπανο, αν το παρακάνετε!
    • Αν είστε δύτης, αποφύγετε τελείως τις καταδύσεις μέχρι να γίνετε τελείως καλά, διότι η προσπάθεια να κάνετε εξίσωση με βουλωμένη μύτη μπορεί να προκαλέσει βαρότραυμα του έσω αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση, ο δύτης μπορεί να πάθει πλήρη απώλεια προσανατολισμού με έντονο ίλιγγο και είναι πιθανόν να πνιγεί!

    Τι να μην κάνετε

    Αν είστε κρυωμένος, μην ταξιδεύετε με αεροπλάνο και μην κάνετε καταδύσεις. άν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, μιλήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Το βαρότραυμα αντιμετωπίζεται υποστηρικτικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί το βαθύτερο αίτιο, που μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ένα βαρύ κρυολόγημα ή κάποιο ανατομικό πρόβλημα (στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες, ρινικοί πολύποδες, κτλ.).