Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Το σωληνάκι που ενώνει το έξω αυτί με το τύμπανο ονομάζεται ακουστικός πόρος. καλύπτεται από λεπτή επιδερμίδα που τραυματίζεται πολύ εύκολα, ακόμα και από την μπατονέτα από βαμβάκι. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
    Το τραύμα του ακουστικού πόρου δεν προκαλείται μόνο από την μπατονέτα. κάποιοι πιο «θαρραλέοι» ξύνουν ή καθαρίζουν το αυτί τους και με αντικείμενα, όπως οδοντογλυφίδες, καρφίτσες, στυλό ή το μικρό δάκτυλό τους. Kαμιά φορά μάλιστα, κάποιο αντικείμενο που ενδεχομένως έβαλε ο ασθενής στο αυτί του μένει εκεί και μολύνει την περιοχή, όπως ένα κομμάτι από ωτοασπίδα ή το πίσω μέρος ενός στυλό. άυτό το ξένο σώμα στο αυτί πιέζει το δέρμα του πόρου και είναι ιδιαίτερα επώδυνο.
    Το τραύμα του ακουστικού πόρου συνοδεύεται από μικρή αιμορραγία (που τρομάζει τον ασθενή), από πόνο και πρήξιμο, ενώ η μόλυνση που ακολουθεί, προκαλεί μπούκωμα του αυτιού και μείωση της ακοής. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν ζαλάδα και πως ακούν «ήχους» στο αυτί, ενώ αν έχει μείνει κάποιο ξένο σώμα μέσα στο αυτί, μπορεί, καμιά φορά να φαίνεται αν κάποιος άλλος κοιτάξει μέσα στον ακουστικό πόρο.
    «Πρωταθλητές» στα ξένα σώματα είναι τα μικρά παιδιά που βάζουν οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει στο αυτί τους. άντικείμενα όπως χάντρες, όσπρια, κομμάτια μολυβιού, γομολάστιχες, πλαστελίνη ή άμμος από την παραλία, είναι υποψήφια να βρεθούν στο παιδικό αυτί. Το ξένο σώμα στο αυτί ενός παιδιού –που ακόμα δεν μιλάει- θα το καταλάβει ο γονιός μόνον όταν μολυνθεί και το αυτί αρχίσει να τρέχει πύον.

    Αίμα που τρέχει από το αυτί είναι συνήθως λόγω κάποιου μικρού, δερματικού τραυματισμού από αντικείμενο που έβαλε το άτομο στο αυτί του και σπανιότερα από τραυματισμό (διάτρηση) του τυμπάνου. άν το ξένο σώμα σφήνωσε στο αυτί, μην πανικοβάλεστε! άφού χώρεσε να μπει, θα χωρέσει και να βγει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. άν το αυτί μολυνθεί, τότε θα πρηστεί και θα αναγκαστείτε να…κάνετε παρέα με το ξένο σώμα μέχρι να «ξεπρηστεί» ο πόρος και να μπορέσει να το βγάλει.

    Τι να κάνετε

    Αν τραυματίσετε με οποιονδήποτε τρόπο το αυτί σας ή αν σφηνώσει κάποιο ξένο σώμα στον πόρο, μην πανικοβληθείτε και μην κάνετε κάτι που μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Oι δύο αυτές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο και μόνο.

    Τι να μην κάνετε

    • ΜΗ βάζετε ποτέ και τίποτα μέσα στο αυτί σας. Aν σας «τρώει», ξύστε το μόνο εξωτερικά! Aν σας «τρώει» για καιρό, πρέπει να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος, διότι σίγουρα υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (π.χ. μύκητες)
    • Αν έχετε μικρό παιδί, ποτέ μην αφήνετε μικροσκοπικά αντικείμενα στον χώρο, διότι εκτός από τον κίνδυνο να τα βάλει στο αυτί του, ακόμα χειρότερα, μπορεί να τα καταπιεί και να πνιγεί
    • Αν σφηνώσει κάποιο αντικείμενο στο αυτί, μην προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας διότι μπορεί να μείνει τμήμα του μέσα, ενώ σίγουρα θα τραυματίσετε και τον ακουστικό πόρο
    • ΠΟΤΕ μη χτυπάτε το κεφάλι για να πέσει κάτι που μπηκε στο αυτί, ειδικά στα παιδιά
    • Μετά από έναν τραυματισμό του αυτιού, μη φυσάτε έντονα τη μύτη και μη αφήνετε να μπεί νερό στο τραυματισμένο αυτί

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Κάθε τραύμα του ακουστικού πόρου αντιμετωπίζεται με τοπική περιποίηση, καλό ιατρικό καθαρισμό και ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα ξένα σώματα αφαιρούνται με μικροσκόπιο και με ειδικά μικρο-εργαλεία που έχει μόνο ο Ωτορινολαρυγγολόγος.