Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Κάθε ανθρώπινο αυτί είναι στο σχήμα του απολύτως μοναδικό, όπως ακριβώς και τα δακτυλικά αποτυπώματα.
    Κάποια παιδάκια έχουν πεταχτά αυτιά (άφεστώτα Ώτα), ένα συχνό και γενικά «αθώο» πρόβλημα, που, όμως, τα κάνει να νιώθουν μειονεκτικά, να υποφέρουν και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν την αισθητική αυτή ατέλειά τους.
    Τα πεταχτά αυτιά κληρονομούνται και περίπου τo 5% των παιδιών θα γεννηθεί με εμφανές πρόβλημα (μικρότερο ή μεγαλύτερο) στο σχήμα ή στη γωνία των αυτιών. Τις περισσότερες φορές και τα δύο αυτάκια«πετάνε», ενώ σπανιότερα μόνο το ένα είναι πιο «πεταχτό».
    Tο πτερύγιο του αυτιού είναι το πρώτο ανθρώπινο ανατομικό στοιχείο που ολοκληρώνεται και σταθεροποιείται ως προς το μέγεθος και το σχήμα ήδη από την ηλικία των 6 ετών και παραμένει στο ίδιο μέγεθος για όλη την υπόλοιπη ζωή. Aυτός είναι ο λόγος που παράξενα σχήματα αυτιών στα παιδιά είναι πολύ έντονα. Το δυσάρεστο είναι πως τα εμφανισιακά προβλήματα αυτά δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνα τους, αφού το αυτί με τα χρόνια δεν θα αλλάξει σχήμα ούτε μέγεθος και σίγουρα δεν θα σταματήσει να «πετάει», αφού είναι η κατασκευή του τέτοια. Πολλοί γονείς αφήνουν τα μαλλιά του παιδιού τους πιο μακριά προκειμένου να καλύπτονται τα αυτιά, όμως, η λύση αυτή παύει να είναι αποτελεσματική ήδη από την εφηβεία, που το παιδί θέλει να έχει πιο πολλές «εμφανισιακές επιλογές».

    Tο εκ γενετής σχήμα και η θέση των πτερυγίων δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. οι παραπάνω προσπάθειες και η…υπομονή, ώστε με τον χρόνο να γίνουν τα αυτιά από «μόνα τους» αρμονικά, πιο όμορφα και να μην πετάνε, όχι μόνο δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, αλλά ταλαιπωρούν και ταυτοχρόνως τραυματίζουν ψυχικά το παιδί, το οποίο νιώθει «παραμορφωμένο».

    Τι να κάνετε

    Tο παιδί συνήθως δεν γνωρίζει καν το αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να έχουν τα αυτάκια του πριν να πάει στο νηπιαγωγείο. Το συνειδητοποιεί για πρώτη φορά, όταν οι συνομήλικοι ή οι συμμαθητές του αρχίσουν να το κοροϊδεύουν γι’ αυτά. Aυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού σας. Μπορεί, ακόμη, να το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του, ως αίσθημα κατωτερότητας και «μη φυσιολογικού ατόμου».
    Αν το παιδί σας έχει πεταχτά αυτιά και δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τα καλύψετε με μακριά μαλλάκια, η μόνη λύση είναι η επέμβαση Ωτοπλαστικής, πριν το παιδάκι σας πάει στην 1η Δημοτικού.

    Τι να μην κάνετε

    Μην προσπαθήσετε να πείσετε με λογικά επιχειρήματα το παιδί σας να μην ενοχλείται από τα πειράγματα των συμμαθητών του. Τα άλλα παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά και το δικό σας δεν γίνεται να μην πληγωθεί. Aν η δυσμορφία των αυτιών του παιδιού σας είναι τέτοιου βαθμού που δρα αρνητικά στην εμφάνιση ή στην ψυχική του γαλήνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τη διορθώσετε. Μη χάνετε άσκοπα χρόνο, γιατί η επέμβαση Ωτοπλαστικής μπορεί να έχει εντυπωσιακά θετικό αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού σας!

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Αν κρίνουμε πως πράγματι τα αυτιά του παιδιού επιδέχονται Ωτοπλαστική, η επέμβαση γίνεται σε κλινική ημέρας (χωρίς νοσηλεία). Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού και δεν φαίνεται ουλή. Επιπλέον, ο πόνος, το μελάνιασμα και το πρήξιμο είναι ελάχιστα, ενώ δεν υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγίας μετά την επέμβαση.
    Η Ωτοπλαστική είναι η μοναδική επέμβαση που διορθώνει οριστικά το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών, αλλάζει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.
    Να θυμάστε, όμως, πως ενώ συγκαταλέγεται στις απλές επεμβάσεις της Αισθητικής Ωτορινολαρυγγολογίας, μόνο σε έμπειρα χέρια είναι εξασφαλισμένο το άριστο αποτέλεσμα. Οπότε, προσοχή σε ποιον χειρουργό θα εμπιστευτείτε τα αυτάκια του παιδιού σας!