Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τι είναι η Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών;

    Η λευκοπλακία είναι μια λεπτή, άσπρη μεμβράνη στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών εξαιτίας χρόνιου ερεθισμού. Ο ερεθισμός αυτός προκαλείται σχεδόν πάντοτε από τον καπνό του τσιγάρου, ενώ οι πιθανότητες να εμφανιστεί λευκοπλακία πολλαπλασιάζονται αν κανείς πίνει και αλκοόλ, ακόμα και σε μέτρια ποσότητα.

    Η λευκοπλακία φωνητικών Χορδών είvαι μια σοβαρή κατάσταση, διότι αποτελεί προ-καρκινική εκδήλωση, δηλαδή καρκίνο στη γένεσή του. Αν δεν σταματήσουν να «ερεθίζονται» οι χορδές, έχει αποδειχθεί ότι σε 1 στα 4 άτομα, η λευκοπλακία σύντομα θα εξελιχθεί σε καρκίνο του λάρυγγα.

    Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία για την εμφάνιση λευκοπλακίας και για τον καρκίνο των φωνητικών χορδών, ενώ η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η εργασία σε ερεθιστικό περιβάλλον παίζουν επιπλέον επιβαρυντικό ρόλο.

    Η λευκοπλακία απαιτεί αρχικά να κοπεί το κάπνισμα και το αλκοόλ «μαχαίρι» για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και η παλινδρόμηση.

    Οι καπνιστές με λευκοπλακία των φωνητικών χορδών πρέπει να σταματήσουν αμέσως το κάπνισμα. Μαχαίρι! Η λευκοπλακία μικρού βάθους και έκτασης συνήθως θεραπεύεται αν διακοπεί οριστικά το κάπνισμα. άν, όμως, δεν υποχωρήσει μέσα σε 15-20 μέρες, παρά την διακοπή του καπνίσματος, η λευκοπλακία αφαιρείται με μικροχειρουργική επέμβαση και αποστέλλεται για βιοψία, διότι μπορεί ήδη να έχει προχωρήσει σε κακοήθεια.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τη Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών;

    ΜΗ συνεχίσετε να καπνίζετε! Η λευκοπλακία μπορεί να υποχωρήσει με τη διακοπή του καπνίσματος και τελικά να μην χρειαστεί ούτε φάρμακα να πάρετε, ούτε φυσικά να χειρουργηθείτε. Aν, όμως, η λευκοπλακία εξελιχθεί σε καρκίνο, τότε θα χρειαστεί χειρουργείο και ακτινοβολία. είναι στο χέρι σας να μην συμβεί αυτό!

    Αν είστε καπνιστής και αλλάξει η χροιά της φωνής σας χωρίς να έχετε κρυολογήσει, επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μπορεί να κρύβεται κάτι κακό και όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και χωρίς μελλοντικά προβλήματα.

    Τι λύση προτείνουμε για τη Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών;

    Η διάγνωση της λευκοπλακίας γίνεται με λαρυγγοσκόπηση με το ενδοσκόπιο, οπότε και δείχνουμε τη βλάβη στον ασθενή μέσω του monitor.

    Ο ασθενής διακόπτει το κάπνισμα και, αν η βλάβη δεν υποχωρήσει εντελώς μέσα σε 2 μήνες, τότε υποχρεωτικά προχωράμε σε Μικρολαρυγγοσκόπηση για αφαίρεση της βλάβης και ιστολογική της εκτίμηση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας καταστρώνεται και το σχέδιο αντιμετώπισης από εκεί και πέρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τσιγάρο πρέπει να κοπεί «μαχαίρι»!