Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Η Oξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα είναι η μόλυνση του αυτιού πίσω από το τύμπανο (μέσο αυτί). Δεν είναι σοβαρό νόσημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα, πριν προκαλέσει επιπλοκές, οι οποίες, καμιά φορά, μπορεί να είναι και σοβαρές.
    Το φυσιολογικό τύμπανο είναι ερμητικά κλειστό από μπροστά, αλλά από την πίσω μεριά του υπάρχει η ευσταχιανή σάλπιγγα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα σωληνάκι που ενώνει το μέσο αυτί με τη μύτη, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας στο αυτί και να εξισορροπεί την πίεση, ώστε το τύμπανο να είναι πάντοτε «τεντωμένο», όπως ένα μουσικό τύμπανο!
    Όταν κάποιος κρυολογήσει, η είσοδος της ευσταχιανής σάλπιγγας στη μύτη φράζει, ενώ με το φύσημα της μύτης «σπρώχνονται» μολυσμένες εκκρίσεις μέσω της σάλπιγγας στο αυτί. Τότε μαζεύεται υγρό στο μέσο αυτί, αφού δεν μπορεί να φύγει από πουθενά, ούτε από μπρος (τύμπανο) ούτε από πίσω (βουλωμένη σάλπιγγα).
    Στο περιβάλλον αυτό, αναπτύσσονται μικρόβια, το υγρό μολύνεται και το αυτί γεμίζει με πύον. ο ασθενής πονάει πολύ, έχει πυρετό και δεν ακούει καλά, ενώ νιώθει μια συνεχή πίεση στο αυτί ή ακόμα και ζαλάδα.
    Αν δεν ανοίξει το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας, το πύον δεν έχει από πού να φύγει και τελικά το τύμπανο σπάει από την πίεση και το πύον αρχίζει να τρέχει από το αυτί. καμιά φορά μάλιστα, τρέχει και αίμα. Το μόνο θετικό της κατάστασης είναι πως όταν τελικά σπάσει το τύμπανο από την πίεση, σταματά ο πόνος. Όμως, πλέον είναι αναγκαία η αντιβιωτική αγωγή από το στόμα και μεγάλη προσοχή από τον ασθενή για να ξαναγίνει το τύμπανο καλά!

    Ποτέ μη ρίχνετε κάποιο υγρό μέσα στο αυτί που πονάει, διότι αν υπάρχει η παραμικρή τρυπούλα στο τύμπανο, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Ακόμα και οι ωτικές σταγόνες είναι ασφαλείς μόνο αν το τύμπανο είναι ακέραιο. Συνεπώς, πρέπει να σας εξετάσει πρώτα ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

    Τι να κάνετε

    Αν πονάει το αυτί σας, αν έχει μειωθεί η ακοή, αν έχετε πυρετό και ειδικά αν τελικά σπάσει το τύμπανο, πρέπει να σας δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Μόνο αυτός μπορεί να εξετάσει το αυτί αλλά και τη μύτη σε βάθος με ειδικά εργαλεία και μηχανήματα και να εντοπίσει αν υπάρχει άλλη βλάβη που προκάλεσε την ωτίτιδα. Επίσης, επειδή ο πόνος πιθανόν να προέρχεται από άλλη περιοχή (αντανακλώμενος πόνος) και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κρύβεται κάτι κακό, ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να σας δώσει τις σωστές απαντήσεις.

    Τι να μην κάνετε

    Αν τελικά σπάσει το τύμπανο, φροντίστε να μην μπει τίποτα μέσα στο αυτί, ούτε καν νερό. επίσης, μη θεωρήσετε ότι το αυτί θα γίνει καλά από μόνο του. Αν η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταλήξει να έχει σοβαρές επιπλοκές.
    Πολύ σημαντικό είναι να μη διακόψετε την αγωγή συντομότερα από τις εντολές του Ωτορινολαρυγγολόγου μόνο και μόνο επειδή «δεν θέλετε να παίρνετε φάρμακα», διότι αυτό οδηγεί σε υποθεραπεία, υποτροπή και χρόνια προβλήματα.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Σε κάθε περίπτωση, το αυτί καθαρίζεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και δίνεται αντιβιοτική αγωγή για να «καθαρίσει» το αυτί από το πύον. Αν υπάρχει ήδη διάτρηση, φροντίζει ώστε το τύμπανο να επουλωθεί χωρίς προβλήματα. Επίσης, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει η ευσταχιανή σάλπιγγα και να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός αερισμός του αυτιού, δίνει αποσυμφορητικό spray από τη μύτη για λίγες μέρες.