Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Κλιματισμός (air conditioning)ονομάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου. Πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι μία από τις πιο χρήσιμες και «απολαυστικές» εφευρέσεις. Είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, στην εργασία είτε σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο), θεωρούμε πλέον δεδομένο πως πατώντας ένα κουμπί θα πάψουμε να ζεσταινόμαστε ή να κρυώνουμε.
    Η άνεση και η ηρεμία που προσφέρει ο κλιματισμός μειώνεται όταν αλλάζει η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και κυρίως όταν μειώνεται η υγρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κλιματιστικά συγκρατούν το νερό του αέρα, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται υπερβολικά ξηρή.
    Η μύτη κατά την εισπνοή αναγκάζεται να αναπληρώσει το «χαμένο» νερό πριν ο αέρας περάσει στους ευαίσθητους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται. Στη συνέχεια, για να προστατευτεί η μύτη από την «ξηρασία», είτε βουλώνει είτε «τρέχει». Έτσι, η παραμονή στον χώρο με τον κλιματισμό γίνεται τελικά δυσάρεστη αντί για ευχάριστη.
    Ευτυχώς, τα προβλήματα αυτά είναι πιο σπάνια με τα σύγχρονα κλιματιστικά Inverter που δεν ξηραίνουν εντελώς τον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, όποιο κλιματιστικό και αν έχετε, πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα και να φροντίζετε ώστε να καθαρίζεται το κλιματιστικό από τεχνικό, διότι αν τα φίλτρα είναι βρώμικα, ο χώρος γεμίζει με αλλεργιογόνα, ρύπους και μικροοργανισμούς.

    Τα άτομα που παραπονιούνται για «αλλεργία στα κλιματιστικά», τις περισσότερες φορές πάσχουν από Αγγειοκινητική Ρινίτιδα, δηλαδή η μύτη τους αντιδρά έντονα σε αλλαγές στη θερμοκρασία ή στην υγρασία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της αλλεργίας, αλλά η αιτία είναι τελείως διαφορετική. Άλλες φορές πάλι, έχουν προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν, όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες ή και πολύποδες που κάνουν την ξηρότητα της μύτης πιο έντονη.

    Τι να κάνετε

    Αν είναι στο…χέρι σας, μειώστε ή κλείστε εντελώς τον κλιματισμό στον χώρο που είστε. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε ή να ελέγξετε το επίπεδο κλιματισμού, να πίνετε περισσότερο νερό και να μην καπνίζετε για όσο διάστημα βρίσκεστε μέσα στον χώρο αυτόν.
    Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο θα σας δώσει λεπτομερείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις για το τι να κάνετε.

    Τι να μην κάνετε

    Μη βγάζετε μόνος σας «διάγνωση» πως έχετε αλλεργία και μη χρησιμοποιείτε sprays και αντι-αλλεργικά χάπια χωρίς προηγουμένως να υπάρχει επιβεβαιωμένη Αλλεργική Ρινίτιδα με δερματικές εξετάσεις (skin prick tests).
    Μην έχετε συνέχεια το κλιματιστικό αναμμένο, αλλά ντυθείτε πιο ζεστά τον χειμώνα και προσπαθήστε να υπομείνετε τη ζέστη λίγο περισσότερο το καλοκαίρι. Καλό είναι, επίσης, να μάθετε αυτή τη συνήθεια στα παιδιά σας. Σε κάθε ευκαιρία, κάντε μερικές ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα, ειδικά αν νιώθετε τη μύτη σας να αντιδρά άσχημα στον κλιματισμό.
    Μη χρησιμοποιείτε από μόνοι σας αποσυμφορητικά sprays! Κάντε καλύτερα ρινοπλύσεις. Είναι εξίσου αποτελεσματικές, εφόσον τις κάνετε καθημερινά.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Σε κάθε περίπτωση, ένα εκτενές ιστορικό και μια λεπτομερής ενδοσκοπική εξέταση μπορεί να μας δείξει ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα και γιατί δεν αναπνέετε καλά.
    Τις περισσότερες φορές το αίτιο της Ρινίτιδας είναι μεικτό, δηλαδή προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα (Αλλεργική Ρινίτιδα, Υπερτροφία Κογχών, κτλ.) που χειροτερεύει με τον ξηρό αέρα που βγαίνει από το κλιματιστικό.
    Έχει παρατηρηθεί πως αν διορθώσουμε το πραγματικό πρόβλημα που προκαλεί τη δυσκολία στη φυσιολογική αναπνοή από τη μύτη, γιατρεύεται αυτομάτως και η ξηρότητα που προκαλείται από τα κλιματιστικά.