Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Το τύμπανο του αυτιού είναι μια λεπτή μεμβράνη, τόσο ευαίσθητη που μπορεί να μεταδίδει προς το ακουστικό νεύρο ακόμα και τον πιο ανεπαίσθητο ήχο. Όταν το τύμπανο τραυματιστεί, μπορεί να τρυπήσει και τότε μιλάμε για Διάτρηση Τυμπάνου, δηλαδή μια τρύπα στο τύμπανο (που μπορεί να έχει πολλά μεγέθη/σχήματα). Ένα χαστούκι, μια δυνατή φωνή στο αυτί, ένα πέσιμο πάνω στο αυτί, κάποιο τροχαίο ατύχημα, μια άτσαλη πτώση στο νερό, μια κατάδυση χωρίς «εξίσωση», ακόμα και η υπερβολική προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα μεγάλο βάρος, αποτελούν τις συχνότερες αιτίες που σπάει το τύμπανο. Όμως, η πιο συχνή αιτία είναι κάποιο αντικείμενο (ή ακόμα και μια απλή μπατονέτα) που χρησιμοποιεί κάποιος για να ξύσει το αυτί του πιο… βαθιά από ό,τι πρέπει!

    Τη στιγμή του τραυματισμού υπάρχει έντονος πόνος, βουητό και μπορεί να τρέξει λίγο αίμα, ενώ μετά παραμένει ένα «μπούκωμα» στο αυτί.
    Συνήθως, όσο πιο μεγάλη είναι μια τρύπα στο τύμπανο, τόσο πιο μεγάλη είναι και η απώλεια της ακοής. οι περισσότερες διατρήσεις του τυμπάνου επουλώνονται μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ενώ ευτυχώς οι εμβοές υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

    Η διάτρηση τυμπάνου μειώνει λίγο την ακοή (κατά 15-20%) και αν το άλλο αυτί είναι φυσιολογικό, ο ασθενής σύντομα θα συνηθίσει, χωρίς να έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του, μέχρι να επουλωθεί το τύμπανο.

    Τι να κάνετε

    Παραμείνετε ψύχραιμοι και να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Αν μάλιστα σας χτύπησε κάποιος και έσπασε το τύμπανο, θα πρέπει να σας εξετάσει και ιατροδικαστής, σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγετε σε νομικές ενέργειες.

    Τι να μην κάνετε

    Μη βάλετε τίποτα μέσα στο αυτί (σταγόνες, βαμβάκι, κτλ.) και φροντίστε να μην μπει ούτε καν νερό. άν το τύμπανο τρύπησε από πτώση σε νερό, φροντίστε να βγει το νερό από το αυτί πριν πάτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Βασικό μέλημα είναι να μη μολυνθεί το αυτί, διότι μια επιμόλυνση θα μετατρέψει την οξεία διάτρηση σε μόνιμη, μεγαλύτερου μεγέθους. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος περιποιείται το αυτί και δίνει αγωγή και οδηγίες για ταχύτερη επούλωση και προστασία του αυτιού, για όσο καιρό παραμένει η διάτρηση στο τύμπανο.