Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Οι υγιείς αμυγδαλές είναι σχεδόν κρυμμένες στα πλάγια, στο βάθος του στόματος. Όταν μολυνθούν (οξεία αμυγδαλίτιδα), πρήζονται, «κοκκινίζουν» και πονάνε, ενώ όταν περάσει η λοίμωξη και η φλεγμονή, επανέρχονται στο αρχικό τους μέγεθος.

    Όταν, όμως, οι αμυγδαλίτιδες είναι συχνές, προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μόνιμες μικρο-ουλές στον αμυγδαλικό ιστό που δεν επιτρέπουν στις αμυγδαλές να επανέλθουν στο αρχικό τους μέγεθος. Σταδιακά, ο ενεργός ιστός της αμυγδαλής χάνει τις ιδιότητές του και καταλήγει μια διογκωμένη ουλώδης μάζα, μέσα στην οποία παγιδεύονται και «παραμονεύουν» μικρόβια, που σε κάθε ευκαιρία μείωσης της άμυνας (π.χ. στρες, ασιτία, αφυδάτωση, ερεθισμός από καπνό, κρυολόγημα) θα προκαλέσουν ξανά οξεία αμυγδαλίτιδα.

    Τις περισσότερες φορές, οι αμυγδαλές που παραμένουν συνεχώς διογκωμένες λόγω των μικρο-ουλών, καταλήγουν να γίνονται τεράστιες σε μέγεθος. Όταν, μάλιστα, φτάσουν να ακουμπούν η μια την άλλη, κλείνουν την είσοδο του φάρυγγα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κατάποση. Ακόμα χειρότερα, όμως, δυσκολεύουν την αναπνοή, προκαλούν απόφραξη της αναπνοής στον ύπνο και ροχαλητό. Επιπλέον, στις κρύπτες των υπερτροφικών αμυγδαλών εγκλωβίζονται νεκρά κύτταρα και τροφές που προκαλούν έντονη κακοσμία στην αναπνοή και τελικά, ακόμα και διαπροσωπικά προβλήματα.

    Στους ενηλίκους δεν υπάρχουν φυσιολογικά υπερτροφικές αμυγδαλές. Όταν είναι μεγάλες και εξέχουν προς το κέντρο του στόματος, είναι πάντοτε παθολογική η αιτία.

    Όταν υπάρχει παθολογική Υπερτροφία Αμυγδαλών, ο ιστός και η λειτουργία τους έχουν καταστραφεί και δεν πρόκειται να μικρύνουν ποτέ ξανά. Αν δεν αφαιρεθούν, θα συνεχίσουν να προκαλούν συχνές μολύνσεις και ροχαλητό, ο ασθενής θα ταλαιπωρείται από ασθένειες και από τις επιπτώσεις του κακού ύπνου, ενώ θα έχει συνεχώς απουσίες από την εργασία του. Εφόσον λοιπόν πληρούνται οι επίσημες Ιατρικές Ενδείξεις για την Αμυγδαλεκτομή, η ηλικία του ασθενούς δεν παίζει ρόλo. Αν οι αμυγδαλές πρέπει να βγουν, βγαίνουν σε κάθε ηλικία!

    Εφόσον υπάρχουν οι επιστημονικές ενδείξεις, η ηλικία του ασθενούς δεν παίζει ρόλο στην απόφαση για αμυγδαλεκτομή. Η διστακτικότητά μας για την αφαίρεση των αμυγδαλών στην παιδική ηλικία είναι δεδομένη και τα κριτήριά μας είναι πιο αυστηρά στις μικρές παρά στις μεγάλες ηλικίες. Τα παιδιά όμως που έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή δεν υστερούν από πλευράς ανοσοποιητικού συστήματος και μόνον όφελος έχουν.

    Τι να κάνετε

    Σταθείτε μπροστά στον καθρέπτη, ανοίξτε το στόμα και αν βλέπετε τις αμυγδαλές να εξέχουν αρκετά προς το κέντρο, πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Ακόμα και αν δεν έχετε συχνές αμυγδαλίτιδες, μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις από τις υπερτροφικές αμυγδαλές που δεν φανταζόσασταν, όπως προβλήματα στα δόντια, στην καρδιά, στα νεφρά κ.α.

    Ειδικά αν η μια αμυγδαλή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την άλλη, θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιου όγκου της αμυγδαλής.

    Τι να μην κάνετε

    Μην δίνεται καμία σημασία σε «πατροπαράδοτες» απόψεις μη ειδικών, όπως είναι οι συγγενείς, οι φίλοι, ακόμα και αν εργάζονται στο χώρο της Υγείας. Στην Ελλάδα όλοι έχουν «άποψη», όμως, μόνον ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος γνωρίζει να σας πει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που έχετε υπερτροφικές αμυγδαλές. Πλέον υπάρχουν καθιερωμένες Ιατρικές Ενδείξεις από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας για το πότε και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υπερτροφικές αμυγδαλές και τις οποίες θα σας εξηγήσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Γίνεται πλήρης Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και σύμφωνα με το ιστορικό και την εικόνα των αμυγδαλών του ασθενούς, εξηγούμε τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Σε Αμυγδαλεκτομή προχωράμε μόνο όταν υπάρχει Απόλυτη Ένδειξη (το χειρουργείο πρέπει να γίνει το συντομότερο και σε κάθε περίπτωση) ενώ όταν υπάρχει Σχετική Ένδειξη ο ιατρός θα κρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα αποφανθεί αν ο ασθενής θα έχει µεγαλύτερο όφελος στην υγεία του εφόσον γίνει η Αμυγδαλεκτομή.

    Ενδείξεις αμυγδαλεκτομής (για ενήλικες και παιδιά) σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας. (αρκεί να ισχύει έστω και ένα):

    • 3 ή περισσότερα επεισόδια ανά έτος παρά την εφαρμοζόμενη φαρμακευτική αγωγή
    • υπερτροφία αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού
    • περιαμυγδαλικό απόστημα
    • υποψία νεοπλασίας
    • δύσοσμη στοματική αναπνοή οφειλόμενη σε χρόνια αμυγδαλίτιδα

    Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.