Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Το τύμπανο του αυτιού είναι μια λεπτή μεμβράνη που χωρίζει στεγανά το έξω αυτί (τον πόρο) από το μέσο αυτί. Όταν ο υμένας είναι τεντωμένος και ακέραιος μεταδίδει τον ήχο στο ακουστικό νεύρο και έτσι ακούμε και τους πιο ανεπαίσθητους ήχους.
    Στην οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα, το πύον που παράγεται από τη φλεγμονή δεν μπορεί να φύγει μέσα από τη βουλωμένη ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να πιέζει το τύμπανο και προκαλεί έντονο πόνο. Ταυτόχρονα, επειδή τα υγρά είναι ασυμπίεστα, τελικά το τύμπανο «σκάει» σε ένα σημείο και τρέχει το πύον από το αυτί, ανακουφίζοντας τον ασθενή από τον πόνο, που συχνά ήταν αφόρητος.
    Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για Διάτρηση Τυμπάνου, δηλαδή μια τρύπα στο τύμπανο που μπορεί να έχει μικρό ή και μεγάλο μέγεθος. Αν μάλιστα κάποιος με διάτρηση τυμπάνου κρατήσει τα ρουθούνια του και ταυτόχρονα φυσήξει τη μύτη του με κλειστό το στόμα, θα ακούσει αέρα να βγαίνει από το αυτί!
    Η διάτρηση τυμπάνου κάνει το αυτί πιο ευάλωτο σε συχνές λοιμώξεις, ιδίως αν μπει νερό στο αυτί. οι συχνές μολύνσεις επιβαρύνουν σταδιακά την ακοή και προκαλούν σοβαρότερες επιπλοκές και μόνιμες βλάβες. Η διάτρηση τυμπάνου από οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα δεν είναι σοβαρή κατάσταση αλλά θέλει προσοχή από τον ασθενή και λεπτομερή φροντίδα από τον Ωτορινολαρυγγολόγο.

    Η διάτρηση τυμπάνου μειώνει λίγο την ακοή (περίπου κατά 15-20%) και αν το άλλο αυτί είναι φυσιολογικό, ο ασθενής σύντομα θα το συνηθίσει, χωρίς να έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του, μέχρι να επουλωθεί το τύμπανο.

    Τι να κάνετε

    Παραμείνετε ψύχραιμοι και επισκεφτείτε το συντομότερο έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Έπρεπε να το είχατε κάνει ήδη βέβαια, διότι πριν σπάσει το τύμπανο, σίγουρα σας πονούσε πολύ το αυτί σας, αλλά πλέον είναι απολύτως αναγκαία η επίσκεψη στον ιατρό.

    Τι να μην κάνετε

    Μη βάλετε τίποτα μέσα στο αυτί. φροντίστε να μην μπει ούτε καν σταγόνα νερό. επειδή θα ανακουφιστείτε από τον πόνο μόλις σπάσει το τύμπανο, μην αναβάλλετε για άλλη μια φορά να επισκεφτείτε τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Το αυτί σας δεν θα γιατρευτεί από μόνο του!

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μεγαλύτερη σημασία έχει η τοπική περιποίηση του αυτιού από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και λιγότερο η χορήγηση αντιβιοτικών. Αυτό σημαίνει πως πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται συχνά τον Ωτορινολαρυγγολόγο για περιποίηση του αυτιού. Κατά τη φάση της επούλωσης δεν πρέπει να μπαίνει καθόλου νερό μέσα στο αυτί.
    Όσες διατρήσεις τυμπάνου δεν επουλωθούν μόνες τους, μπορεί να κλείσουν με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται Τυμπανοπλαστική.