Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Πώς προκαλούνται τα Οζίδια Φωνητικών Χορδών;

    Τα οζίδια των φωνητικών χορδών προκαλούνται πάντοτε από κακή χρήση της φωνής και ξεκινούν ως ένας μικροσκοπικός τραυματισμός σε κάποιο σημείο των φωνητικών χορδών που σύντομα δημιουργεί χρόνια βλάβη και συνεχή βραχνάδα.

    Όπως ακριβώς δημιουργείται ένας κάλος στο πόδι μας, όταν «πατάμε στραβά» και ένα σημείο ερεθίζεται συνεχώς, αντίστοιχα όταν «μιλάμε λάθος», το σημείο των χορδών που ερεθίζεται συνεχώς, αντιδρά και δημιουργεί έναν «κάλο» (οζίδιο) προκειμένου να προστατευθεί. Όμως, αυτός ο κάλος -που δεν ξεπερνάει τα 2-3mm- αλλάζει το σχήμα της χορδής και προκαλεί βραχνάδα, χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα.

    Τα οζίδια των φωνητικών χορδών τα βρίσκουμε σε άτομα όλων των ηλικιών που μιλούν ή τραγουδούν «φωνο-τραυματικά» ή που κάνουν κατάχρηση ομιλίας ή τραγουδιού. Τα άτομα αυτά αναγκάζουν τις χορδές τους να δονούνται πολύ έντονα ή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να «τρίβονται» συνεχώς μεταξύ τους. επαγγέλματα στα οποία η χρήση της φωνής είναι πιο έντονη, εμφανίζουν συχνότερα οζίδια στις φωνητικές χορδές: α) τραγουδιστές, εκφωνητές, ψάλτες, δάσκαλοι, καθηγητές, πωλητές (έντονη χρήση φωνής), β) σερβιτόροι, barmen, τεχνικοί σε έργα, σε μηχανουργία ή μηχανοστάσια πλοίων (ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον), γ) αστυνομικοί, στρατιωτικοί, γονείς με μικρά παιδιά (χρήση φωνής ως μέσου επιβολής). Συχνά βρίσκουμε οζίδια και σε παιδιά, ακριβώς επειδή «τσιρίζουν» ή συνεχώς φωνάζουν αντί να μιλάνε. Στο γενικότερο πληθυσμό, τα οζίδια είναι συχνότερα σε νέες γυναίκες και σε έφηβους.

    Η χειρουργική αφαίρεση των οζιδίων είναι η ύστατη λύση. Αν, μάλιστα, ο ασθενής δεν μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του, είναι βέβαιο πως θα ξαναδημιουργηθούν. Επίσης, τα οζίδια δεν μπορούν ποτέ να γίνουν καρκίνος και ο μόνος λόγος για να αφαιρεθούν είναι για την αναγκαία αποκατάσταση της φωνής (π.χ. σε τραγουδιστές), μόνον, όμως, όταν όλοι οι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης έχουν αποτύχει.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τα Οζίδια Φωνητικών Χορδών;

    Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξετε και όλα έχουν να κάνουν με την αποφυγή καταπόνησης του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών ειδικότερα.

    Μάθετε να προσέχετε τη φωνή σας και να μην την καταπονείτε. Ειδικά αν δουλεύετε με τη φωνή σας (δάσκαλος, τραγουδιστής, δημοσιογράφος, πωλητής, ψάλτης, κτλ.), θα πρέπει να κάνετε μαθήματα φωνητικής ή ακόμα και λογοθεραπεία. Αν ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος σας πει ότι έχετε οζίδια στις φωνητικές χορδές, θα σας εξηγήσει ότι πρέπει να κάνετε μερική αφωνία για 7-10 μέρες (να μιλάτε ελάχιστα), ενώ, επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγετε και άλλους παράγοντες ερεθισμού των χορδών, π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, κτλ. Πολλές φορές, με την αφωνία και την κατάλληλη φωνητική εκπαίδευση ώστε να κάνετε σωστή χρήση της φωνής, τα οζίδια μπορούν να εξαφανιστούν, εκτός αν έχουν παραμείνει για πολλά χρόνια, οπότε πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση. Όσον αφορά στα παιδιά με οζίδια, ο μόνος τρόπος είναι να τα βοηθήσετε -σε συνεργασία με κάποιον ειδικό- να μιλάνε σε χαμηλότερη ένταση και να μην «τσιρίζουν».

    Τι λύση προτείνουμε για τα Οζίδια Φωνητικών Χορδών;

    Η έγκυρη διάγνωση των οζιδίων γίνεται με τη λαρυγγοσκόπηση με το ενδοσκόπιο οπτικών ινών, οπότε και ενημερώνουμε τον ασθενή για τη βλάβη δείχνοντας του τον λάρυγγά του στο monitor. άνάλογα με την έκταση και το μέγεθος των οζιδίων, δίνουμε οδηγίες πώς να προστατέψει τη φωνή του, ώστε τα οζίδια να συρρικνωθούν και να εξαφανιστούν. Σε ειδικές, μόνο, περιπτώσεις θα αποφασίσουμε να επέμβουμε χειρουργικά, με την προϋπόθεση, όμως, πως μετά την επέμβαση ο ασθενής θα μάθει πλέον να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του προκειμένου να μην ξαναδημιουγηθούν τα οζίδια.