Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα έχει άγνωστη αιτία. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής (ιογενούς) ρινίτιδας ή της Αλλεργικής Ρινίτιδας χωρίς, όμως, να υπάρχει λοίμωξη ή αλλεργία. Τις περισσότερες φορές προκαλεί ενοχλητικό μπούκωμα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν φτερνίσματα και πως η μύτη «τρέχει».
    Τα συμπτώματα της Αγγειοκινητικής Ρινίτιδας προκαλούνται από υπερ-ευαισθησία των αισθητήριων νεύρων της μύτης. Σε κάποια άτομα, τα νεύρα μέσα στη μύτη «ερεθίζονται» πολύ εύκολα από τις αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας ή της υγρασίας (π.χ. είσοδος σε δωμάτιο με έντονο κλιματισμό, έξοδος στο κρύο, κτλ.). Σε άλλα άτομα, τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ, ακόμα και η συναισθηματική φόρτιση και η υπερ- ένταση (άγχος, φόβος, ερωτικός ερεθισμός) μπορούν να προκαλέσουν μπούκωμα ή φτερνίσματα. Σπανιότερα, ευθύνονται κάποιες ερεθιστικές μυρωδιές (χλωρίνη, κάποιες όξινες μυρωδιές, κτλ.). Τέλος, η λήψη φαρμάκων μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα αυτά.
    Ενδιαφέρον είναι ότι η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, υποθέτουν πως μπορεί να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες.

    Τα συμπτώματα της Αγγειοκινητικής και της Αλλεργικής Ρινίτιδας είναι παρόμοια και μπερδεύουν τους ασθενείς αλλά και τους ιατρούς. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα αυτά είναι χειρότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο (που αλλάζει ο καιρός), κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη λανθασμένη πεποίθηση πως κάποιος πάσχει από αλλεργία, ενώ στην πραγματικότητα πάσχει από Αγγειοκινητική Ρινίτιδα.
    Έχει αποδειχθεί πως ο 1 στους 3 ασθενείς με τυπικά συμπτώματα «αλλεργίας» τελικά πάσχει από Αγγειοκινητική Ρινίτιδα, ενώ σήμερα γνωρίζουμε πως σχεδόν το 80% των ατόμων με Αλλεργική Ρινίτιδα, στην πραγματικότητα πάσχουν από μεικτή ρινίτιδα, έναν συνδυασμό Αγγειοκινητικής και Αλλεργικής Ρινίτιδας.

    Τι να κάνετε

    To μπούκωμα της μύτης που προκαλεί η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα ανακουφίζεται επιτυχημένα με ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό αλλά και με τη χρήση ενδορρινικών τοπικών αποσυμφορητικών ή ενδορρινικών sprays κορτικοστεροειδών. Προσοχή, όμως! Πριν ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού spray, πρέπει να σας δει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

    Τι να μην κάνετε

    Μην κάνετε μόνος σας…διάγνωση πως έχετε αλλεργία και μη χρησιμοποιείτε sprays και αντι-αλλεργικά σκευάσματα χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη Αλλεργική Ρινίτιδα με skin prick tests. Είναι καθημερινό φαινόμενο να βλέπουμε ασθενείς να παίρνουν για χρόνια αντι-αλλεργικά φάρμακα και sprays και τελικά να αποδεικύεται πως δεν πάσχουν καν από Αλλεργική Ρινίτιδα!

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Αρχικά θα διαγνώσει από τι είδους ρινίτιδα πάσχετε: Αλλεργική, Αγγειοκινητική ή Μεικτή. Δεν αρκεί το εκτενές ιστορικό. Απαιτούνται ειδικές δερματικές εξετάσεις (skin prick tests) που θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την αλλεργία!
    Όταν πλέον ο ιατρός είναι βέβαιος πως η αιτία των συμπτωμάτων είναι η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα, η θεραπεία περιλαμβάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή sprays, καθώς και αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων.
    Αρχικά θα ξεκινήσετε με πλύσεις με φυσιολογικό όρο και μόνο εφόσον ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας το προτείνει, θα χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό φαρμακευτικό spray.
    Σε κάποιες περιπτώσεις το μπούκωμα της Αγγειοκινητικής Ρινίτιδας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί επεμβατικά με Ραδιοσυχνότητες για τη μόνιμη σμίκρυνση των κάτω ρινικών κογχών.