Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Στη χρόνια εκκριτική ωτίτιδα μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο, μειώνεται η ακοή, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στο αυτί (συμφυτική ωτίτιδα, χολοστεάτωμα).
    Όταν, λοιπόν, ένα παιδί έχει υγρό στο αυτί που δεν φεύγει με τη φαρμακευτική αγωγή, η μόνη λύση για να φύγει το υγρό, να μην μαζέψει ξανά υγρό και να παραμένει υγιές το αυτί είναι η Μυριγγοτομή, μια μικρο-χειρουργική επέμβαση στο τύμπανο που τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με άδενοτομή (αφαίρεση στα κρεατάκια).
    Αρχικά, υπό γενική αναισθησία και με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου γίνεται μια τομή μήκους 1-2mm στο τύμπανο και αναρροφάται το υγρό. Έπειτα, τοποθετείται ένα μικροσκοπικό σωληνάκι (1-2mm) -από ουδέτερο και συμβατό με τον οργανισμό, υλικό- μέσα στην τομή, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή μια μικρή τρυπούλα που θα επιτρέψει στο αυτί να αεριστεί, να μη μαζεύει υγρό και να αναγεννηθεί!
    Η επέμβαση μειώνει τον αριθμό αλλά και τη σοβαρότητα των φλεγμονών του αυτιού. Έτσι, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν καθόλου φλεγμονές όσο διάστημα έχουν τα σωληνάκια.
    Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής, δεν πονάει, ενώ το μόνο που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς είναι να μην μπαίνει «βρώμικο» νερό στο αυτί (π.χ. με σαπούνι/σαμπουάν) για όσο καιρό υπάρχουν τα σωληνάκια. Η ακοή βελτιώνεται άμεσα και το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες αργότερα.
    Ο σωληνίσκος αερισμού αποβάλλεται αυτόματα μετά από 6-8 μήνες και η τομή στο τύμπανο επουλώνεται από μόνη της. Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού πέραν από κάποια μέτρα προστασίας που θα σας εξηγήσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας.

    Η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού -με ή χωρίς Αδενοτομή- αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θεραπείας της χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας με συλλογή υγρού, διορθώνει άμεσα τη βαρηκοΐα και σταματάει τις συχνές φλεγμονές. Αν, επίσης, κάποια στιγμή μολυνθεί το αυτάκι του παιδιού (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα), γίνεται γρήγορα καλά, αφού πλέον το αυτί αερίζεται και δεν «κρατάει» τα υγρά που συντηρούν τις φλεγμονές. Όσον αφορά στο νερό, γενικά δεν περνά εύκολα μέσα από τα σωληνάκια, εκτός αν έχει πίεση ή περιέχει σαπούνι/σαμπουάν.

    Τι να κάνετε

    Αν το παιδί σας έχει συχνές ωτίτιδες ή μαζεύει υγρό στο αυτί (βουλωμένη ευσταχιανή σάλπιγγα από κρεατάκια, κρυολόγημα ή αλλεργία), υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να μην αναπτυχθεί σωστά πνευματικά (ομιλία, σκέψη), επειδή δεν ακούει καλά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. επίσης, είναι πιθανό να παραμείνει μόνιμο πρόβλημα στην ακοή του, αν το υγρό στο αυτί «χρονίσει». Πρέπει να το εξετάσει ειδικός Ωτορινο λαρυγγολόγος και εσείς πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

    Τι να μην κάνετε

    Μην αγνοήσετε τη συμβουλή του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου αν σας πει πως το παιδί σας χρειάζεται σωληνάκια αερισμού. Έχει αποδειχτεί πως είναι η μόνη λύση στις δύσκολες περιπτώσεις χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας με παχύρρευστο υγρό στα αυτιά ή σε παιδιά που έχουν αλλεργία σε αντιβιοτικά ή που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά.
    Πλέον, υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτές ιατρικές ενδείξεις για το πότε και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκκριτική ωτίτιδα. Αν θέλετε αποδεδειγμένα να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, πρέπει να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Αν κρίνει ότι το παιδί χρειάζεται σωληνάκια αερισμού με ή χωρίς άδενοτομή, η επέμβαση γίνεται σε κλινική και το παιδί επιστρέφει σε λίγες ώρες σπίτι του.
    Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε το παιδί μέχρι να «πέσουν» τα σωληνάκια από μόνα τους, αλλά και μετέπειτα για τυχόν υποτροπές.

     

    Παρακάτω αναγράφονται οι απόλυτες ενδείξεις αδενοτομής σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.

    Απόλυτη ένδειξη στην Ιατρική σημαίνει πως αν έστω και ένα από τα παρακάτω συμβαίνει,  το να γίνει η επέμβαση (στην προκειμένη περίπτωση η αδενοτομή) είναι πάντοτε πιο ωφέλιμο για το παιδί σας από το να μην γίνει η επέμβαση:

    • υποτροπιάζουσα ή χρόνια αδενοειδίτιδα (τουλάχιστον 3 επεισόδια ανά έτος για τα παιδιά)
    • υποτροπιάζουσα χρόνια εκκριτική ή πυώδης ωτίτιδα
    • χρόνια ρινική απόφραξη με στοματική αναπνοή
    • αποφρακτική υπνική άπνοια (ροχαλητό)
    • υποψία νεοπλασίας
    • ανωμαλίες κατάποσης ή ομιλίας (σχετική ένδειξη)

    Δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής.

    Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.