Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Σε τι οφείλεται ο Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα;

    Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι από τους συχνότερους καρκίνους και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στο κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι 5 φορές πιο συχνός στους άνδρες και σε ποσοστό 70% εμφανίζεται πάνω στις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τη χροιά της φωνής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πηγαίνει έγκαιρα στον ιατρό και να σώζεται.

    Όταν, όμως, ο καρκίνος εμφανιστεί σε άλλο σημεία του λάρυγγα και δεν αλλάξει η φωνή στα αρχικά στάδια της ασθένειας, συχνά η διάγνωση καταλήγει να γίνει όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

    Εκτός από βραχνάδα, ο ασθενής με προχωρημένο καρκίνο δεν μπορεί να καταπιεί καλά ή φτύνει μικρή ποσότητα αίματος (αιμόπτυση), Ενώ αν η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, αναφέρει και πόνο.

    Όπως ακριβώς και ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του λάρυγγα οφείλεται σχεδόν πάντοτε στο κάπνισμα. Δηλαδή, είναι καρκίνος που κανείς μπορεί να αποφύγει αν δεν ξεκινήσει να καπνίζει ή αν το κόψει έγκαιρα όσο είναι ακόμα νωρίς.

    «Σολομώντειες» λύσεις στις οποίες κάποιος μειώνει τα τσιγάρα που καπνίζει ή… δεν «κατεβάζει» τον καπνό, δεν προσφέρουν τίποτα και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου παραμένει ο ίδιος με το να καπνίζει όπως πριν.

    Αν ο καρκίνος του λάρυγγα διαγνωστεί έγκαιρα, 9 στις 10 φορές ο ασθενής γίνεται καλά, αρκεί να κόψει το κάπνισμα. Σε αρχικά στάδια καρκίνου, ο ασθενής διατηρεί τη φωνή του και η αφαίρεση του όγκου γίνεται με Laser ή με καταστροφή του με ακτινοβολία. ο καρκίνος του λάρυγγα θα προκαλέσει πόνο μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις, οπότε η απουσία πόνου δεν είναι καθησυχαστική.

    Ακόμα, όμως, και σε προχωρημένο στάδιο να γίνει η διάγνωση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει καλά ο ασθενής και να ζήσει για πολλά χρόνια, με το κατάλληλο χειρουργείο, φυσικά. Δυστυχώς, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η αφαίρεση του λάρυγγα και η οριστική απώλεια της φωνής.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τον Καρκίνο Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα;

    Μην αποφεύγετε την τακτική εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικά αν έχετε και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αν εργάζεστε σε περιβάλλον ερεθιστικό για το λάρυγγα, με σκόνη ή χημικά. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η πρόληψη είναι καθοριστική, διότι μπορεί να προλάβουμε το πρόβλημα σε στάδιο που να αντιμετωπίζεται χωρίς να χρειαστεί μεγάλο χειρουργείο.

    Αν καπνίζετε πολύ και ανησυχείτε, πρέπει κάθε έξι μήνες να επισκέπτεστε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Γενικά, ο καρκίνος του λάρυγγα έχει αργή εξέλιξη και μπορεί κανείς να τον προλάβει στην αρχή του, οπότε και είναι σχεδόν βέβαιη η οριστική θεραπεία. Φυσικά, ακόμα καλύτερο είναι να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ όσο είναι καιρός.

    Αν κόψετε έγκαιρα το κάπνισμα και το αλκοόλ, είναι σχεδόν απίθανο να πάθετε καρκίνο του λάρυγγα στο μέλλον.

    Τι λύση προτείνουμε για τον Καρκίνο Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα;

    Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα σε αρχικό στάδιο δεν μπορεί να είναι βέβαιη χωρίς βιοψία με Μκρολαρυγγοσκόπηση. άφού διαπιστωθεί η έκταση και το στάδιο του καρκίνου με τη βιοψία, ο ασθενής παραπέμπεται σε ογκολογικό κέντρο, με συνεχή ψυχολογική υποστήριξη και παρακολούθηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο του κατά την αποθεραπεία του.