Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Κάθε φορά που το παιδί παθαίνει οξεία αμυγδαλίτιδα, οι αμυγδαλές πρήζονται, κοκκινίζουν και μαζεύουν πύον. Σε πολλά παιδιά, η αμυγδαλίτιδες είναι πολύ συχνές.
    Αν μάλιστα, η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οι αμυγδαλές συγκρατούν μέσα τους μικρόβια. Έτσι, κάθε φορά που μειώνεται η αντίσταση του οργανισμού (π.χ. αφυδάτωση, έκθεση σε κρύο, κρυολόγημα), τα μικρόβια αυτά μολύνουν και πάλι τις αμυγδαλές, προκαλώντας συνεχώς, ξανά και ξανά οξεία αμυγδαλίτιδα.
    Συνεπώς, πλέον οι αμυγδαλές αντί να αποτελούν όργανο προστασίας από λοιμώξεις, έχουν μετατραπεί στην αιτία των λοιμώξεων, όπως ακριβώς ένα…σφουγγάρι που βουτήχτηκε μέσα σε λάδι και πλέον όχι μόνο δεν καθαρίζει, αλλά βρωμίζει κιόλας!
    Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Χρόνια Αμυγδαλίτιδα. κάθε φορά που υπάρχει έξαρση, πέρα από τον πόνο και τον πυρετό, η χρόνια αμυγδαλίτιδα προκαλεί και ένα μόνιμο αίσθημα κόμπου στον λαιμό, συνεχώς διογκωμένους αδένες και πολύ δύσοσμη αναπνοή, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβες στα νεφρά, στις αρθρώσεις και στην καρδιά του παιδιού.
    Η χρόνια αμυγδαλίτιδα, επειδή προκαλεί σχεδόν πάντα ταυτόχρονη διόγκωση των αμυγδαλών (υπερτροφία), δημιουργεί και προβλήματα στην αναπνοή, ροχαλητό και άπνοιες.

    Αν το παιδί έχει χρόνια αμυγδαλίτιδα, η λειτουργία των αμυγδαλών έχει καταστραφεί οριστικά. οι αμυγδαλές πλέον αποτελούν εστία μικροβίων για το σώμα και πηγή πρόκλησης αυτοάνοσων νοσημάτων. Yπάρχουν καθιερωμένες οδηγίες/Iατρικές Eνδείξεις από την Aμερικανική Aκαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιζεται η χρόνια αμυγδαλίτιδα και αν θέλετε αποδεδειγμένα να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, πρέπει να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα. Όταν πληρούνται οι ιατρικές ενδείξεις για την αφαίρεση των αμυγδαλών, ανεξάρτητα από τα πιστεύω, τις απόψεις και τις «επιθυμίες» των μη ειδικών, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας εξηγήσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Να θυμάστε πως ο οργανισμός του παιδιού μπορεί να καταπολεμά με την ίδια αποτελεσματικότητα τις λοιμώξεις και χωρίς τις αμυγδαλές, ειδικά αν οι αμυγδαλές έχουν «χαλάσει»!

    Τι να κάνετε

    Αν έχετε παιδί και παθαίνει πολύ συχνά αμυγδαλίτιδες, δεν αναπνέει καλά, ροχαλίζει, είναι υποτονικό και συχνά άρρωστο, πρέπει να το δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος.
    Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από τα οποία αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές βάσει των επίσημων ιατρικών ενδείξεων, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη σωματική ανάπτυξη, λιγότερες διαταραχές ύπνου, λιγότερες λοιμώξεις, μικρότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και φυσικά, λιγότερες επισκέψεις στον ιατρό.

    Τι να μην κάνετε

    Μη δίνετε από μόνοι σας αντιβιοτικά ή σιρόπια στο παιδί σας αν έχει αμυγδαλίτιδα. Επίσης, δεν πρέπει να υποβιβάζετε, αλλά ούτε και να μεγεθύνετε τα προβλήματα των αμυγδαλών. Μην κάνετε τις αμυγδαλές «εξιλαστήρια θύματα» για προβλήματα υγείας που στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με αυτές. Μόνο ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγο γνωρίζει να σας πει την αλήθεια.

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Αφού εξετάσουμε το παιδί, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων αμυγδαλίτιδας, εξηγούμε στους γονείς τις επίσημες Iατρικές Eνδείξεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά η χρόνια αμυγδαλίτιδα που ταλαιπωρεί το παιδί.

     

    Παρακάτω αναγράφονται οι απόλυτες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.

    Απόλυτη ένδειξη στην Ιατρική σημαίνει πως έστω και ένα από τα παρακάτω να συμβαίνει, το να γίνει η επέμβαση (στην προκειμένη περίπτωση η αμυγδαλεκτομή) είναι πάντοτε πιο ωφέλιμο για το παιδί σας από το να μην γίνει η επέμβαση:

    • 3 ή περισσότερα επεισόδια ανά έτος παρά την εφαρμοζόμενη φαρμακευτική αγωγή
    • υπερτροφία αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού
    • περιαμυγδαλικό απόστημα
    • υποψία νεοπλασίας
    • δύσοσμη στοματική αναπνοή οφειλόμενη σε χρόνια αμυγδαλίτιδα

    Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.