Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τι είναι ο καλοήθης ίλιγγος θέσεως;

    Η έντονη ζάλη/ίλιγγος έπειτα από κάποια απότομη κίνηση του κεφαλιού είναι η συχνότερη αιτία ιλίγγου και ονομάζεται καλοήθης Ίλιγγος θέσεως.
    Συμβαίνει όταν σκύψει κανείς απότομα να δέσει τα κορδόνια ή να βρει τις παντόφλες κάτω από το κρεβάτι, να πιάσει κάτι από ένα ψηλό ράφι ή -ακόμα συχνότερα- όταν στριφογυρίσει απότομα στο κρεβάτι για να αλλάξει πλευρό.
    O ίλιγγος αυτός διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα (που φαίνονται σαν αιώνας!) και ο ασθενής νιώθει ανήμπορος, αβοήθητος και πανικοβλημένος, αφού νομίζει πως έπαθε κάτι σοβαρό, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.
    Aυτό που συμβαίνει είναι ότι στο όργανο ισορροπίας του ανθρώπου (λαβύρινθος) υπάρχουν τρία σωληνάκια με υγρό, τα οποία αντιλαμβάνονται τις κινήσεις στο χώρο και τις μεταδίδουν στον εγκέφαλο, για να ξέρουμε ότι κινούμαστε και προς ποια κατεύθυνση πάμε. Μέσα στα σωληνάκια αυτά υπάρχουν κάποια μικροσκοπικά πετραδάκια σαν κόκκοι ζάχαρης (ωτόλιθοι) που, αν αποκολληθούν από τη θέση τους, πλέουν μέσα στο υγρό και τα μικροκύματα που προκαλεί η κίνησή τους δίνουν την ψευδαίσθηση της κίνησης στον ασθενή, ενώ είναι ακίνητος!
    Η συχνότερη αιτία καλοήθους ίλιγγου θέσεως στους ενηλίκους είναι κάποιος παλαιότερος τραυματισμός στο κεφάλι (π.χ. τροχαίο), ενώ ακόμα και ένα δυνατό χαστούκι μπορεί αποκολλήσει κάποιους ωτόλιθους. Στους ηλικιωμένους δρα επιβαρυντικά η γήρανση του νευρικού συστήματος και για αυτό το λόγο εμφανίζουν συχνότερα ίλιγγο θέσης.

    Δεν υπάρχει στομαχικός ίλιγγος, απλώς, όταν ερεθίζεται ο λαβύρινθος, προκαλείται ναυτία και τάση για έμετο. Όσον αφορά το…περιβόητο «αυχενικό», ούτε αυτό προκαλεί ίλιγγο και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις πολύ ηλικιωμένων ατόμων (>80 ετών) με πολύ βαριές καρδιαγγειακές βλάβες μπορεί η κίνηση του κεφαλιού να συμπιέσει κάποιο αγγείο και να προκαλέσει σκοτοδίνη και λιποθυμία. Όχι, όμως, ίλιγγο! Αν, λοιπόν, έχετε ιλίγγους που σχετίζονται με την κίνηση του κεφαλιού, πρέπει να σας δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Μπορεί να σας γιατρέψει!

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τον καλοήθη ίλιγγο θέσεως;

    Μην παίρνετε φάρμακα για τον ίλιγγο χωρίς να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος. Φάρμακα που καταστέλλουν τον ίλιγγο είναι χρήσιμα για την άμεση ανακούφιση και συστήνονται από πολλούς ιατρούς, αλλά καθυστερούν την πραγματική αποκατάσταση.
    Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού -ακόμα και αν δεν σας προκαλούν ίλιγγο- και φυσικά μην οδηγήσετε για μερικές ημέρες, διότι μπορεί να προκαλέσετε σοβαρό ατύχημα αν σας πιάσει ίλιγγος την ώρα που είστε στο τιμόνι.

    Αποφύγετε τις κινήσεις που σας προκαλούν ίλιγγο και μην προσπαθήσετε να πιάσετε κάτι από ψηλό ράφι, διότι μπορεί να πέσετε προς πίσω και να τραυματιστείτε σοβαρά!
    Ο καλοήθης ίλιγγος θέσης περνάει από μόνος του και δεν είναι απαραίτητα τα φάρμακα. Όμως, μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να περάσει τελείως και ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί -με ειδικούς χειρισμούς- να σας βοηθήσει να γίνετε καλά σε μόλις λίγες ημέρες. Συνεπώς, μη χάνετε χρόνο.

    Τι λύση προτείνουμε για τον καλοήθη ίλιγγο θέσεως

    Αν επιβεβαιώσουμε πως η αιτία του ιλίγγου είναι ο καλοήθης ίλιγγος θέσεως, με ειδικούς χειρισμούς μπορούμε να επανατοποθετήσουμε τους ωτόλιθους σε τέτοια θέση, ώστε να μην προκαλούν ίλιγγο και σχεδόν το 100% των ασθενών θα γιατρευτεί ήδη από τη 2η επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο.