Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Με την πάροδο της ηλικίας είναι φυσιολογικό να γερνάνε και τα αυτιά μας, όπως γερνάνε όλα τα όργανα. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ακοή.
    Η μείωση της ακοής λόγω της ηλικίας ονομάζεται Πρεσβυακουσία και είναι αντίστοιχη της πρεσβυωπίας στα μάτια!
    Η πρεσβυακουσία ξεκινάει μετά τα 50-60 έτη και συνεχώς εξελίσσεται. Η ακοή μειώνεται και στα δύο αυτιά και ξεκινάει από τις πολύ υψηλές συχνότητες (ο ασθενής δεν ακούει καλά τα σύμφωνα), ενώ αργότερα επεκτείνεται και στις χαμηλότερες συχνότητες, δηλαδή δεν ακούει ούτε τα φωνήεντα σε φυσιολογική ένταση φωνής του συνομιλητή του.
    Άλλοι παράγοντες που επιταχύνουν την πρεσβυακουσία είναι η χρόνια έκθεση σε ισχυρό θόρυβο (στο χώρο εργασίας), ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η υπέρταση και οι αγγειακές παθήσεις.
    Επειδή η πρεσβυακουσία εμφανίζεται σταδιακά, ο εγκέφαλος «συνηθίζει» και ο ηλικιωμένος αργεί να αντιληφθεί την μείωση της ακοής του. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία να παρακολουθήσει μια συζήτηση, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος. Ο ασθενής, ενώ ακούει λέξεις και ήχους, δηλαδή ακούει πως κάτι του λένε, δεν καταλαβαίνει τι του λένε!
    Πρώτοι οι συγγενείς παρατηρούν ότι ο ηλικιωμένος βάζει δυνατά την τηλεόραση, δεν καταλαβαίνει τι του λένε, δεν ακούει συχνά το τηλέφωνο, το κουδούνι ή το θυροτηλέφωνο.
    Η οικογένεια ή οι φίλοι μπορεί να νομίζουν πως ο ηλικιωμένος «ξεχνάει εύκολα» ή έχει «γεροντική άνοια», ενώ ο ίδιος ο ασθενής, επειδή νιώθει άβολα που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με ευκολία, πολλές φορές απομονώνεται και δεν μιλάει σε κανέναν.
    Γνωρίζουμε πως 1 στους 2 ηλικιωμένους θα εμφανίσει μέτρια έως βαριά πρεσβυακουσία μετά τα 65 έτη. Δυστυχώς, οι σημερινοί νέοι που ακούν πολύ δυνατά μουσική με είναι βέβαιο πως θα εμφανίσουν πιο νωρίς και πιο βαριά πρεσβυακουσία από τους σημερινούς ηλικιωμένους.

    Πρώτα επιβεβαιώνουμε ότι ο ηλικιωμένος ακούει καλά και έπειτα υποθέτουμε πως έχει άνοια. Η πρεσβυακουσία είναι «ύπουλη» και περνάει απαρατήρητη από τον ασθενή για χρόνια, διότι νομίζει πως το πρόβλημα είναι νευρολογικό.

    Τι να κάνετε

    Αν θέλετε να σας ακούσει ο ηλικιωμένος, αρχικά μειώστε το θόρυβο στο περιβάλλον του, κλείστε τα παράθυρα, χαμηλώστε τη μουσική ή την τηλεόραση. Μιλήστε του πιο δυνατά και σταθείτε μπροστά του, ώστε να βλέπει τα χείλη σας. Επιμένετε να επισκεφτεί έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να αποκτήσει ακουστικό βαρηκοΐας.

    Τι να μην κάνετε

    Μη θεωρήσετε πως η πρεσβυακουσία είναι ασήμαντο πρόβλημα, διότι η σταδιακή αυτο-απομόνωση του βαρήκοου ηλικιωμένου ασθενούς οδηγεί συχνά σε ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα και σε κατάθλιψη.
    Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται δυνατοί θόρυβοι, όπως δυνατή μουσική (πανηγύρια, «μπουζούκια») ή πυροβολισμοί (κυνήγι), διότι επιταχύνουν την εξέλιξη της πρεσβυακουσίας και χειροτερεύουν τη βαρυκοΐα.
    Τέλος, μην έχετε άρνηση ως προς τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. Η χρήση του μπορεί να «αναστήσει» πνευματικά τον βαρήκοο ηλικιωμένο ασθενή!

    Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

    Με το ακοόγραμμα επιβεβαιώνουμε το επίπεδο ακοής του ηλικιωμένου ασθενούς και ανάλογα προτείνουμε το ιδανικό ακουστικό βοήθημα.