Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ






    Τι ονομάζουμε αμυγδαλές και ποιος ο ρόλος τους;

    Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή της φυσικής άμυνας του σώματος ενάντια στους μικροοργανισμούς και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο.

    Ο ρόλος τους είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους «εισβολείς» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα και τη μύτη. Η θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές είναι στρατηγική, ώστε να μπορούν να κάνουν «δειγματοληψία» των μικροβίων που μπαίνουν στον οργανισμό με τις τροφές και με την αναπνοή, προκειμένου να παράγουν συνεχώς αντισώματα.

    Οι αμυγδαλές συμμετέχουν στην ολοκλήρωση και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών. Σταδιακά, ως την εφηβεία, ο ρόλος τους ολοκληρώνεται και σε κανονικές συνθήκες μικραίνουν σε μέγεθος, ενώ στον ενήλικο, οι μαδαλές σταδιακά ατροφούν και δεν συμμετέχουν πλέον στην άμυνα.

    Τι ονομάζουμε οξεία αμυγδαλίτιδα;

    Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, με τον βήχα και το φτέρνισμα. Συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει μορφή επιδημίας. Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία της οξείας αμυγδαλίτιδας είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται με κάποιο από τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχει στο ανθρώπινο στόμα.

    Ο ασθενής νιώθει εξαντλημένος, πονάει όλο το σώμα του και δεν μπορεί να καταπιεί. Ο πόνος, μάλιστα, μπορεί να «χτυπάει» στα αυτιά, να εμφανίζεται πυρετός 39-40οC, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, να είναι πρησμένοι οι αδένες στον λαιμό και να μυρίζει έντονα η αναπνοή του ασθενούς.

    Η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται πρόχειρα ή επιπόλαια!

    Κάθε παιδί και ενήλικος με πονόλαιμο, δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι, αν η λοίμωξη είναι βαριά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως Περιαμυγδαλικό Απόστημα, φλεγμονή των αρθρώσεων, των νεφρών και της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες, για να μη δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Οι γαργάρες δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία, μόνο ανακουφιστική, ίσως. Τέλος, αυτό που πιάνει κανείς εξωτερικά είναι οι «πρησμένοι» λεμφαδένες (που πρήζονται, όμως, από δεκάδες αιτίες), όχι οι αμυγδαλές.

    Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για την οξεία αμυγδαλίτιδα;

    Μη βγάζετε διάγνωση μόνος σας, μην παίρνετε αντιβιοτικά και μη χάνετε χρόνο σε άσκοπες εξετάσεις αίματος, πριν σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Αυτός ξέρει πώς να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρείται άσκοπα ο ασθενής και χωρίς να κινδυνέψει από επιπλοκές.

    Ξεκουραστείτε μερικές μέρες στο κρεβάτι σας και αφήστε τις φυσικές αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη. Πιείτε πολύ νερό και φάτε παγωμένα, μαλακά φαγητά. Θα πρέπει απαραιτήτως να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος και να αποκλειστεί το περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή η συλλογή πύου πίσω από την αμυγδαλή, διότι το πύον αυτό μπορεί σε λίγες ώρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές (λαιμό ή και θώρακα) και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή.

    Τι λύση προτείνουμε για την οξεία αμυγδαλίτιδα;

    Με την εξέταση και με την εμπειρία του ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να αποκλείσει το περιαμυγδαλικό απόστημα και να δώσει την κατάλληλη αγωγή στον ασθενή για να γίνει γρήγορα καλά, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.