Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ


  Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

  Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο χώρισμα στο εσωτερικό της ρινός που την διαιρεί σε αριστερή και δεξιά ρινική κοιλότητα. Επεκτείνεται από το πρόσθιο τμήμα της ρινός έως και το βάθος της μύτης τον ρινοφάρυγγα. Το πρόσθιο τμήμα της μύτης αποτελείται από χόνδρο ενώ το οπίσθιο τμήμα από οστό.

  Συμπτώματα σκολίωσης

  Δεδομένης της φυσιολογίας της αναπνοής, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα συμπτώματα του ρινικού διαφράγματος με σκολίωση. Η αναπνοή από τη μύτη είναι η κατεξοχήν φυσιολογική αναπνοή. Μόνο τότε ο εισπνεόμενος αέρας, με την είσοδό του στα ρουθούνια, γίνεται κατάλληλος για τους πνεύμονες και τον οργανισμό. Οι κυριότερες διεργασίες που υφίσταται ο αέρας εντός της μύτης και πριν φθάσει στους πνεύμονες είναι καθαρισμός από σκόνες και ρύπους (φιλτράρισμα), ύγρανση και ζέσταμα. Έτσι διασφαλίζεται υγεία και αίσθημα ευεξίας στο άτομο. Αντίθετα, όταν η μύτη έχει σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η αναπνοή από τη μύτη είναι ανεπαρκής και προβληματική.

  Που οφείλεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

  • Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι:
  • Τραυματικά (η κάκωση στη μύτη μπορεί να εχεί γίνει και στην παιδική ηλικία και να μας διαφεύγει)
  • Ανάπτυξης (λάθος διάπλαση του οστέινου ή του χόνδρινου τμήματος του διαφράγματος)
  • Χειρουργικά (μετά από αποτυχημένες επεμβάσεις)

  Τι συμπτώματα προκαλεί η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

  Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος πιο συχνά προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

  Η ρινική απόφραξη είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα και ουσιαστικά η κύρια αιτία που αναγκάζει τους ασθενείς να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης της σκολίωσης.

  Η ανοσμία επίσης είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται άμεσα με την σκολίωση, όταν αυτή καταλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές της μύτης που θα μπορούσε να παρεμποδίζει την ροή του αέρα προς τον οσφρητικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας της οσμής.

  Το άτομο με σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζει συχνά, άλλοτε λίγα και άλλοτε πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα: άσχημος ύπνος, ροχαλητό, πονοκέφαλος, ρινορραγίες, λαχάνιασμα, εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, διαταραχή της όσφρησης, δυσφορία στην καθημερινότητα από συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, καθώς και φλεγμονές όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα και άλλα συμπτώματα. Όλα αυτά επειδή το άτομο με σκολιωτικό διάφραγμα αναγκάζεται να αναπνέει και από το στόμα ή μόνο από το στόμα.

  • Κεφαλαλγία – Πονοκέφαλοι
  • Οξείες ή χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες
  • Πρωινή ξηροστομία
  • Φαρυγγίτιδα
  • Αμυγδαλίτιδα
  • Δυσμορφία ρινός
  • Μειωμένη ποιότητα ύπνου
  • Ροχαλητό – Άπνοια-Υπόπνοια.

  Ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι η δυσκολία στην αναπνοή. H δυσκολία του ασθενούς να αναπνεύσει από τη μύτη μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει το ενοχλητικό αίσθημα της ξηρότητας στην περιοχή αυτή, η οποία πρέπει να είναι υγρή.

  Αν το πρόβλημα παραμεληθεί τότε από ένα ροχαλητό μπορεί να καταλήξει σε καρδιολογικά προβλήματα, όπως αύξησης της αρτηριακής πιέσεως και σοβαρά αποφρακτικά φαινόμενα άπνοιας.

  Συχνά ο ασθενής που αντιμετωπίζει τα παρακάτω συμπτώματα επισκέπτεται παθολόγους ή ακόμα και αλλεργιολόγους (ειδικότητες που δεν μπορούν να κάνουν ενδοσκόπηση της μύτης), καταλήγουν στο να τους χορηγούν θεραπεία για αλλεργική ρινίτιδα, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται με τα διάφορα spray για την μύτη.

  • Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες
  • Λαρυγγίτιδα
  • Ρινορραγίες
  • Αναίτια κόπωση

  Πειράζει αν το διάφραγμά μου είναι στραβό;

  Aν το διάφραγμα είναι λίγο ή μέτρια στραβό, δεν πειράζει! Aν, όμως, είναι πολύ στραβό, εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα και κάνει την αναπνοή της μύτης από δύσκολη έως αδύνατη! Aυτό προκαλεί πολλά προβλήματα.

  Τι προβλήματα προκαλεί το πολύ στραβό διάφραγμα;

  Τα άτομα με πολύ στραβό διάφραγμα αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα, έχουν δυσφορία από τη συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, κάνουν άσχημο ύπνο, ροχαλίζουν, έχουν μειωμένη όσφρηση καθώς και συχνές φλεγμονές, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα.

  Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα την ίδια βαρύτητα συμπτωμάτων, αλλά σίγουρα μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους λόγω της στοματικής αναπνοής.

  Έχω στραβή μύτη, είναι και το διάφραγμά μου στραβό;

  Μην κοιτάτε πώς είναι η μύτη σας εξωτερικά. Μια μύτη που είναι ολόισια από έξω, μπορεί να είναι πολύ στραβή από μέσα, αλλά και μια στραβή μύτη εξωτερικά μπορεί να έχει δύο ισοδύναμες σε μέγεθος κοιλότητες πιο βαθιά. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας πει πώς ακριβώς είναι το διάφραγμά σας και αν θα σας είναι χρήσιμη η Διαφραγματοπλαστική.

  Πότε πρέπει να επισκεφτώ Ιατρό – Ωτορινολαρυγγολόγο;

  Είναι πολύ σημαντικό, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφτείτε έναν ιατρό ΩΡΛ, ο οποίος με την κατάλληλη εξέταση θα διαπιστώσει εάν έχετε στραβό διάφραγμα κι αν αυτό είναι η αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων να σας προτείνει να προχωρήσετε σε Διαφραγματοπλαστική. Ο μόνος λόγος για να υποβληθεί κανείς σε Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος (Διαφραγματοπλαστική) είναι αν το στραβό διάφραγμα επηρεάζει την αναπνοή του και αν μειώνει την ποιότητα του ύπνου και της ζωής του γενικότερα. Εσείς είστε που θα αποφασίσετε αν σας ενοχλεί αρκετά ώστε να λύσετε αυτό το πρόβλημά σας οριστικά.