Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ


  Μπορεί η ανθρώπινη μύτη να μην είναι όσο δυνατή είναι στα σκυλιά, αλλά καταφέρνει άριστα να μας πληροφορήσει για τη «χημική σύσταση» του περιβάλλοντος, αφού αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει πάνω από 5.000 διαφορετικές μυρωδιές. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η «μνήμη» της όσφρησης είναι σχεδόν ανεξίτηλη, αφού μπορούμε να θυμηθούμε τη μυρωδιά από τα κουλουράκια της γιαγιάς μας που ξαναμυρίσαμε κάπου αλλού, ακόμα και δεκαετίες αργότερα!

  Υπάρχουν ειδικά κύτταρα ψηλά μέσα στη μύτη που ανιχνεύουν τις ουσίες του περιβάλλοντος και μας ενημερώνουν, μας προσελκύουν ή μας προειδοποιούν.
  Η μυρωδιά του φαγητού μας ελκύει να το δοκιμάσουμε. Η οσμή καπνού ή καμένου μας προειδοποιεί ότι κάτι καίγεται. Η οσμή χαλασμένου φαγητού μας αποτρέπει να φάμε κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.
  Η γεύση είναι απόλυτα εξαρτημένη από την όσφρηση και αν δεν λειτουργεί σωστά η μύτη, χάνεται έως και το 90% της γεύσης. Κάθε φορά που κρυολογείτε θα έχετε παρατηρήσει πως όλα είναι άγευστα και άνοστα. Η γεύση σας επανέρχεται μόνο όταν «ξεβουλώσει» η μύτη.
  Τα προβλήματα της όσφρησης είναι η ανοσμία (πλήρης απώλεια της όσφρησης), η υποσμία (μερική απώλεια της όσφρησης), ενώ πολύ σπάνια είναι η υπεροσμία (υπερβολική αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη οσμή).
  Τα προβλήματα αυτά συχνότερα οφείλονται σε «μπούκωμα» της μύτης, οπότε και δεν φτάνουν οι ουσίες στο οσφρητικό νεύρο. Σπανιότερα, δεν δουλεύει καλά το οσφρητικό νεύρο και δεν φτάνει το «μήνυμα» μέχρι τον εγκέφαλο, προκειμένου να το καταλάβουμε!

  Σε πολλές περιπτώσεις, η όσφρηση που έχει μειωθεί ή ακόμα και χαθεί τελείως, μπορεί να αποκατασταθεί, αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

  Τι να κάνετε

  Αν πραγματικά έχει μειωθεί η όσφρησή σας και ταυτόχρονα είστε καπνιστής, πρέπει να κόψετε το τσιγάρο! Η διαφορά εντός μόλις 2 εβδομάδων θα είναι εντυπωσιακή. Αν πάλι δεν καπνίζετε, ξεκινήστε πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό όρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα μπορέσει να βρει γιατί δεν μυρίζετε ικανοποιητικά.
  Πολλές φορές η μείωση της όσφρησης είναι κάτι απλό, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι κάτι που να θέλει χειρουργική αντιμετώπιση (π.χ. πολύποδες) ή να είναι και κάτι κακό.
  Μην το αναβάλλετε! Η απώλεια της όσφρησης που διαρκεί για καιρό είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται!

  Τι να μην κάνετε

  Μην αμελείτε την απώλεια ή μείωση της όσφρησής σας. Ίσως να οφείλεται σε κάτι που και να μπορεί και να πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως χρόνια ρινίτιδα, πολύποδες ή ακόμα και όγκοι της μύτης.
  Μην στερείτε την απόλαυση των οσμών και των γεύσεων από την καθημερινή σας ζωή. Πιθανόν να μπορεί να αποκατασταθεί η όσφρησή σας με τη βοήθεια του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου.

  Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

  Εκτός από την εξέταση της μύτης με ενδοσκόπηση, ελέγχουμε το επίπεδο της όσφρησης με ειδικές εξετάσεις (οσφρητικά tests) και εντοπίζουμε το ακριβές πρόβλημα.
  Ο έλεγχος της όσφρησης είναι πολύ ακριβής και ευαίσθητος. Ανάλογα με τα ευρήματα, καταστρώνεται και μια εξατομικευμένη στρατηγική θεραπείας, στις περιπτώσεις που αυτή είναι εφικτή, φυσικά.