Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ


  Η οξεία λαρυγγίτιδα δικαιολογημένα πανικοβάλει τους γονείς. Συμβαίνει κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά μέχρι 5 ετών. Εμφανίζεται συνήθως ως «επιδημία» στον παιδικό σταθμό, αλλά δεν σημαίνει ότι όποιο παιδί έρθει σε επαφή με άλλο παιδάκι που πάσχει από οξεία λαρυγγίτιδα θα κολλήσει.
  Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι η συχνότερη αιτία βραχνιάσματος στα μικρά παιδιά. Το παιδί με λαρυγγίτιδα μερικές φορές έχει πυρετό, δείχνει άρρωστο και έχει χαρακτηριστικό βήχα που μοιάζει με «σκύλο που γαβγίζει». οι γονείς που θα ακούσουν έστω και μια φορά τον βήχα αυτόν δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ!
  Συνήθως, πριν την οξεία λαρυγγίτιδα, έχει προηγηθεί ένα άλλο κρυολόγημα. ο πιο συχνός «ένοχος» είναι ο ιός της παρα-ινφλουέντζας. Υπάρχουν, όμως, και παιδιά που παρουσιάζουν οξεία λαρυγγίτιδα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε λοίμωξη. Τα παιδιά αυτά ίσως να έχουν αλλεργική προδιάθεση ή μπορεί -σπάνια- η οξεία λαρυγγίτιδα να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια (οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα).Τα συμπτώματα της οξείας λαρυγγίτιδας συνήθως εμφανίζονται τη νύχτα, τις περισσότερες φορές μετά τα μεσάνυχτα. Επειδή μπορεί να είναι απειλητικά ακόμα και για τη ζωή του παιδιού, πρέπει οι γονείς να είναι σε επιφυλακή τα βράδυ που κοιμάται το παιδί!

  Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, επειδή σιγά-σιγά κλείνει ο λάρυγγας και το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αν, μάλιστα, κλείσει τελείως ο λάρυγγας, το παιδί μπορεί να πάθει ασφυξία! Πρέπει, λοιπόν, να δει το παιδί ιατρός αμέσως μόλις ακούσετε ξαφνική βραχνάδα. Η αντιβίωση χρειάζεται περισσότερες από 24 ώρες για να δράσει και δεν είναι χρήσιμη στο οξύ στάδιο.

  Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

  Σε παιδιά με υποψία οξείας λαρυγγίτιδας δεν προσπαθούμε καν να δούμε τον λάρυγγα, διότι ακόμα και η εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση. Δίνουμε φαρμακευτική αγωγή και καλούμε ασθενοφόρο. Οποιαδήποτε άλλη εξέταση γίνεται στο νοσοκομείο και μόνο αφού εξασφαλιστεί η άνετη αναπνοή του παιδιού. Εάν το παιδί σας παθαίνει συχνά λαρρυγγίτιδα, επισκεφθείτε ένα Ωτορινολαρυγγολόγο για να εξετάσει το παιδί και εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να σας συστήσει προληπτικά κάποιο σπρέϊ.

  Τι να κάνετε

  Βγάλτε το παιδί έξω από το σπίτι, σε κρύο και καθαρό αέρα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να πάθει κάτι χειρότερο! ο κρύος αέρας θα το βοηθήσει πάρα πολύ!
  Βάλτε το παιδί σας να αναπνεύσει υδρατμούς. Αν δεν έχετε το ειδικό ατμοποιητή, μπορείτε να ανοίξετε το ζεστό νερό στην μπανιέρα μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς και να καθίσετε μαζί με το παιδί σας εκεί για 15-20 λεπτά. Στις περισσότερες φορές τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν θεαματικά.
  Εάν έχετε ατμοποιητή, μη βάλετε μέσα κάτι άλλο εκτός από νερό. Ούτε αιθέρια έλαια ούτε οτιδήποτε άλλο! Μόνο νερό!
  Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προλαμβάνουμε την οξεία λαρυγγίτιδα. Εάν, όμως, το παιδί σας παθαίνει επανειλημμένως λαρυγγίτιδα, τότε πιθανόν ο Ωτορινολαρυγγολόγος να σας συστήσει προληπτικά κάποιο εισπνεόμενο spray.
  Μετά από ένα επεισόδιο οξείας λαρυγγίτιδας, για τις επόμενες 2-3 νύχτες πρέπει να κοιμάται ένας από τους δύο γονείς κοντά στο παιδί.

  Τι να μην κάνετε

  Μην καθυστερήσετε να πάτε στο νοσοκομείο, ειδικά αν δεν δείτε βελτίωση με τους υδρατμούς ή αν τα χειλάκια του παιδιού γίνουν σταδιακά άσπρα ή λίγο μπλε (κυάνωση).
  Να θυμάστε πως υπάρχει η πιθανότητα μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο τα συμπτώματα να υποχωρήσουν δραματικά. Όμως, μην αισθάνεστε άσχημα. Οι γιατροί ξέρουν ότι η «θεραπεία» έχει ήδη ξεκινήσει με το που βγάλετε το παιδί σας στον καθαρό αέρα, από τη στιγμή που βγήκατε από το σπίτι. Επίσης, αν έχετε παιδί, μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει μέσα στο σπίτι.