Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ


  Τι ονομάζουμε κακοσμία στόματος;

  Το στόμα του υγιούς ατόμου έχει ένα χαρακτηριστικό, λεπτό και ευχάριστο άρωμα. Δεν υπάρχει, όμως, άνθρωπος, που σε κάποια στιγμή της ημέρας δεν μυρίζει άσχημα το στόμα του, ειδικά αν είναι νηστικός ή αφυδατωμένος. Όταν αναφερόμαστε σε κακοσμία στόματος, μιλάμε για την έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία από παθολογικά αίτια. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος, αφού έχει υπάρξει λόγος διάλυσης ακόμα και γάμων!

  Πώς προκαλείται η κακοσμία στόματος;

  Στο 80%-90% των περιπτώσεων, η κακοσμία προκαλείται κυρίως από προβλήματα εντός του στόματος και των δοντιών: την ανεξέλεγκτη οδοντική πλάκα και τερηδόνα, την περιοδοντική νόσο, την ξηροστομία, τις κακές προσθετικές εργασίες στα δόντια και την ανάπτυξη μικροβίων στο πίσω μέρος της γλώσσας. Τα μικρόβια σε όλες αυτές τις καταστάσεις παράγουν κάποιες ουσίες που μυρίζουν πάρα πολύ δυσάρεστα.

  Όμως, τα αίτια της κακοσμίας μπορεί να μην είναι οδοντιατρικά, αλλά να έχουν τη «ρίζα» τους στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, στους παραρρίνιους κόλπους, στους πνεύμονες, στο γαστρεντερικό ή σε άλλα νοσήματα και να απαιτούν τη συνεργασία περισσότερων ιατρικών ειδικοτήτων.

  Ανεξάρτητα από το μορφωτικό, οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, 1 στα 5 άτομα στις αναπτυγμένες χώρες έχει κακοσμία αναπνοής που σχεδόν ποτέ ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται. ούτε οι φίλοι και γνωστοί τολμούν να πουν σε κάποιον ότι μυρίζει το στόμα του, διότι φοβούνται μην γίνουν αντιπαθείς. Ο ασθενής θα ενημερωθεί μόνο από κάποιο πολύ κοντινό πρόσωπο (γονείς, σύζυγο ή συντρόφους και συνεργάτες) και μόνο αν ο ίδιος ρωτήσει. Βέβαια, ακόμη και αυτοί δυσκολεύονται να θίξουν το ζήτημα από λεπτότητα. Θα πρέπει να επιμείνετε πολύ για να σας πουν την αλήθεια!

  Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τη κακοσμία του στόματος;

  Μην τρώτε φαγητά που προκαλούν κακοσμία (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, πικάντικα, κτλ.).

  Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα. Μην υποτιμάτε την επίπτωση που μπορεί να έχει η κακοσμία του στόματος στη ζωή σας. άποτελεί πηγή άγχους που επηρεάζει την ποιότητα της δικής σας ζωής, αλλά και όσων είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί σας. επίσης, μην προσπαθήσετε να «καλύψετε» την κακοσμία με sprays αναπνοής ή μασώντας τσίχλα, διότι δημιουργείται ένα ανάμεικτο δύσοσμο άρωμα από τα αρωματικά της τσίχλας ή του spray, μαζί με τη δυσάρεστη οσμή του στόματος.

  Να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα από τη γλώσσα σας και να πίνετε αρκετό νερό όλη τη μέρα. Επισκεφτείτε, όμως, και τον οδοντίατρό σας. Αν ούτε και αυτός βρει λύση, τότε είναι καιρός να σας δει ένας ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Κάποιες φορές η αιτία της κακοσμίας είναι μέσα στη μύτη, στα ιγμόρεια, στις αμυγδαλές ή στο πίσω μέρος της γλώσσας, η οποία συγκρατεί νεκρωμένα κύτταρα και κατάλοιπα τροφίμων.
  Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί και με άλλες ειδικότητες, όπως με Γαστρεντερολόγο, Παθολόγο, Νεφρολόγο ή και Πνευμονολόγο για τη λύση του προβλήματος.

  Τι λύση προτείνουμε για τη κακοσμία του στόματος;

  Έπειτα από λεπτομερή εξέταση, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα καταλήξει αν η αιτία της κακοσμίας είναι στοματική, ρινική ή άλλη. Αντίστοιχα με τη διάγνωση, εφαρμόζει θεραπείες που σε κάθε περίπτωση δίνουν λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας.