Παθήσεις

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ


  Τα μάτια αποτελούν το πρώτο σημείο που παρατηρούμε σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο ερχόμαστε σε προσωπική επαφή. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται το κυριότερο σημείο έκφρασης, επικοινωνίας και ομορφιάς ενός ατόμου.

  Τι δημιουργεί η χαλάρωση του δέρματος στη περιοχή των βλεφάρων;

  Πολύ συχνά, όμως, η περιοχή των βλεφάρων και των ματιών τυγχάνει να είναι πιο γερασμένη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Με άλλα λόγια, ένα όμορφο και καλοδιατηρημένο πρόσωπο μπορεί να έχει μία τόσο μικρή περιοχή, αυτή των βλεφάρων, που να χαλάει τη συνολικά νεανική εικόνα που του ταιριάζει, να το αδικεί και να δίνει την αίσθηση ότι είμαστε κουρασμένοι ή λυπημένοι. Aυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό από αυτό του υπόλοιπου προσώπου. Kατά συνέπεια, το πέρασμα του χρόνου είναι πιο εμφανές στην περιοχή αυτή. οι αλλαγές που παρατηρούμε στα άνω και κάτω βλέφαρα με τη γήρανση είναι κυρίως οι εξής:

  1. η χαλάρωση του δέρματος του άνω ή και κάτω βλεφάρου,
  2. οι «σακούλες» του κάτω βλεφάρου,
  3. το «πόδι της χήνας»,
  4. οι μαύροι κύκλοι.

  Πώς προκαλείται το κάθε πρόβλημα;Υπάρχει λύση;

  Στο άνω βλέφαρο η χαλάρωση μπορεί να είναι τόσο έντονη που να περιορίζει ακόμα και το οπτικό πεδίο, ενώ στο κάτω βλέφαρο δημιουργεί βαθιές ρυτίδες και «σακούλες». Oι σακούλες είναι, στην πραγματικότητα, λίπος, το οποίο φυσιολογικά βρίσκεται στην περιοχή και με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να προβάλει, επειδή το δέρμα λεπταίνει και δεν το «στηρίζει» όπως παλαιότερα. Το «πόδι της χήνας» είναι οι ρυτίδες που προκαλούνται από τους χιλιάδες μορφασμούς που καθημερινά κάνει κάποιος, ενώ οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται κυρίως εξαιτίας της λέπτυνσης του δέρματος. Η σύγχρονη Βλεφαροπλαστική περιλαμβάνει διάφορες χειρουργικές τεχνικές στο άνω, στο κάτω ή και στα δύο βλέφαρα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα τη χαλάρωση και τις σακούλες και να αποκαταστήσουν τη νεανικότητα των ματιών και του βλέμματος.

  Οι ρυτίδες στα μάτια προκαλούνται από την κίνηση των μιμητικών μυών. Όσο κινούνται αυτοί οι μύες, οι ρυτίδες ολοένα και βαθαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να γίνουν ενέσεις Βοτουλινικής Τοξίνης (π.χ. BOTOX™). Οι μαύροι κύκλοι δεν έχουν σχέση με τη Βλεφαροπλαστική και βελτιώνονται μόνο με έγχυση αυτόλογου λίπους στο κάτω βλέφαρο. Τέλος, η πτώση των φρυδιών μπορεί να διορθωθεί μόνο με ενδοσκοπική άνόρθωση Μετώπου (brow lift).

  Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

  Μην περιμένετε μέχρι το αισθητικό πρόβλημα των βλεφάρων ή των ματιών σας να γίνει σοβαρό. Ειδικά αν έχετε έντονο «πόδι χήνας», είναι αποδεδειγμένα καλύτερο να ξεκινήσετε παρεμβάσεις (π.χ. BOTOX™) σε νεαρότερη ηλικία, πριν οι ρυτίδες γίνουν πολύ βαθιές και πλέον δεν διορθώνονται. Μην ανησυχείτε, δεν «συνηθίζει» το σώμα τις ενέσεις ούτε «αθροίζεται» κάποια βλαβερή ουσία.
  Οι «ειδικές» κρέμες για τα μάτια δεν έχουν σταθερό αποτέλεσμα, απλώς προσωρινά «ξεπρήζουν» τα βλέφαρα και σε λίγες ώρες τα συμπτώματα επανέρχονται.

  Αν έχετε χαλαρό δέρμα που κρέμεται στο επάνω βλέφαρο, αν τα βλέφαρα και τα μάτια σας φαίνονται πρησμένα, κουρασμένα και γερασμένα, αν έχετε έντονες «σακούλες» κάτω από τα μάτια, τότε σίγουρα είστε ιδανικός υποψήφιος για Βλεφαροπλαστική. Μιλήστε με έναν Ωτορινολαρυγγολόγο εξειδικευμένο στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου (ή με έναν Πλαστικό χειρουργό), για να σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες και τα οφέλη της σύγχρονης Βλεφαροπλαστικής.

  Τι λύση προτείνουμε

  Εξετάζουμε τον ασθενή και εξηγούμε κατά πόσο οι σύγχρονες τεχνικές Βλεφαροπλαστικής μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθητικά προβλήματα που τον απασχολούν. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να επέμβουμε μόνο στο άνω ή μόνο στο κάτω βλέφαρο, ενώ, σε περιπτώσεις με πιο βαριά χαλάρωση λόγω ηλικίας επεμβαίνουμε και στα δύο βλέφαρα. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τη συνολική κατάσταση του προσώπου (και όχι μόνο των βλεφάρων), επιλέγουμε την πιο κατάλληλη τεχνική για ένα συνολικά φυσικό, αρμονικό αποτέλεσμα και εξηγούμε στον ασθενή μας τις λεπτομέρειες της επέμβασης και της ανάρρωσης.